Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Chefredaktören: Varje dag fortsätter vi skriva ett nytt kapitel – om dig och om oss alla

Vi har haft ett händelserikt 2021 ända till årets sista dagar. Och det har inte varit på gott. Därför finns en ovanligt stor anledning att önska er alla ett bättre 2022! Och fortsätt ha koll hela året, följ oss digitalt eller i tidningen.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Katarina Ekspong, chefredaktör Gefle Dagblad

Bild: Anna Höglund

Annons

År 2021 började dåligt, blev lokalt värre och slutade riktigt illa. Det startade med stormningen av demokratins högborg i USA redan den 6 januari, följdes av Brynäskval och Brynäskaos, pandemin härjade och i Gävleborg var smittspridningen högst i landet. Sen ljusnade det något på senvåren och över sommaren innan regnet öste ner och Gävle översvämmades. Det följdes av flera stora bränder i både Gävle och Sandviken. I brottskatalogen hittar vi ett gängrelaterat mord och flera skjutningar. Och på det tog pandemin ny fart, igen.

Annons

Annons

Men en hel del inom journalistiken är inte akut händelsestyrt. Vi på Gefle Dagblad sätter också agendan, som med artikelserien om Knarkstad Gävle, där vi satte fokus på att vår stad har Europas högsta konsumtion av amfetamin per dygn. Och så sent som i torsdags, dagen före nyårsafton, kom så en dom i ett långdraget fall som Gefle Dagblad granskat sedan juni 2018, nämligen numera stängda Nya Kastets skola med koppling till extremistisk islamism. Under granskningen har en av våra reportrar utsatts för hot av Gävleimamen Abo Raad, numera utvisningsdömd. Abo Raad fälldes så småningom för hotet i tingsrätten. Och i torsdags blev Nya Kastets tidigare rektor Rabie Karam dömd till fängelse och näringsförbud i tingsrätten, för grovt bokföringsbrott vid starten av skolan.

Men vi kan trots en mängd egna avslöjanden med fog påstå att nyhetsåret 2021 varit alldeles särdeles händelserikt, och det ända in i kaklet. Juldagens natt brann en villa i Sandviken och en hel familj befaras ha omkommit. Senare samma dag larmades om en skjutning i Forsbacka och en man hittades på kvällen skottskadad i Sandviken.

Annons

Annons

Det har varit ett tufft år för många med isolering på grund av pandemin, översvämmade hus, lägenheter och källare, nedbrunna lägenheter, evakueringar och tillfälliga boenden. Och så allt annat som händer oss rent privat – en hel del gott hoppas jag, men för somliga också svårigheter.

Varje dag skriver vi ett nytt kapitel. Om dig. Om Gävle och Sandviken, Hofors, Ockelbo och Skutskär. Om oss alla.

De dystra händelserna till trots: vissa trender går faktiskt uppåt, och kanske fortsätter utvecklingen? Niorna i Gävle har fått bättre skolresultat trots pandemin, även om vi fortfarande ligger dåligt till nationellt och näringslivet är mer positivt till företagsklimatet, även om Gävle fortfarande är sämst i länet och ligger långt ner på rankningen. Bäst av alla i Sverige är Gävle däremot på arbetet mot mobbning, vilket ledde till att eldsjälen Pelle Matton, drivande bakom Gävlemodellen, blev Årets Gävlebo.

Summa summarum: Det finns helt enkelt en ovanligt stor anledning att önska er alla ett bättre 2022.

Annons

Gefle Dagblad kommer att fortsätta att både sätta agendan, genom avslöjanden, fördjupningar och granskningar och vara snabbt på plats när något händer. Vi åker ut, filmar, fotar, intervjuar och skriver direkt. Samt följer upp med fördjupning om till exempel gängkriminaliteten, ger kunskap om vaccinets effekter och de varma temperaturernas konsekvenser i artikelserien Utsläppens pris. Samtidigt fyller vi tidningen med starka berättelser och startar strax en artikelserie om unga mammor. Och vi laddar inför valet.

Varje dag skriver vi ett nytt kapitel. Om dig. Om Gävle och Sandviken, Hofors, Ockelbo och Skutskär. Om oss alla. Fortsätt ha koll, följ oss digitalt eller i tidningen.

Katarina Ekspong, chefredaktör Gefle Dagblad

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan