Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Miljöpartiet har motverkat en stabil elförsörjning i decennier

Miljöpartiet fortsätter att fara med osanningar om att Moderaterna konsekvent är emot vindkraft. Det finns möjlighet att bygga vindkraftsparker i Gävleborgsregionen utan att människor och närmiljö påverkas som de senaste förslagen om parker gjort.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

William Elofsson (M), kommunalråd i opposition Gävle kommun.

Bild: Arkivbild

Annons

Moderaterna har konsekvent fört fram havsbaserad vindkraft som ett bättre alternativ till den kustnära vindkraften. Det finns inget motstånd mot förnyelsebara energislag hos Moderaterna. Tvärtom, kombinationen av fossilfri- och förnyelsebar energiproduktion ger goda förutsättningar för Sverige att ställa om till ett grönare samhälle.

Vindkraften producerar mycket el – ibland. Vissa dagar när det blåser är den i paritet med kärnkraften, andra dagar är den nästintill obefintlig som en del av den svenska energimixen. Ta Tyskland som exempel. Där har en dogmatisk inställning till kärnkraften hos Miljöpartiets systerparti gjort att energipriserna varit de högsta i Europa under längre perioder. En hutlös avveckling av kärnkraften har gjort att Tyskland nu är beroende av fossil energi när vindkraften och solceller inte levererar. Dessutom är en stor del av den fossila energin naturgas från Ryssland. Naturgas som använts som ett politiskt vapen till och från för att utöva kontroll över länder i Europa.

Annons

Annons

Miljöpartiet lyfter den uteblivna gasen men berättar inte om konsekvenserna av vad som händer om det är en vindstilla dag och Ryssland minskar landets leveranser av gas.

Miljöpartiet säger att kärnkraften är ekonomiskt ointressant är ju för att de själva jobbat just för det utanför och i regering under hela 2000-talet. Under Miljöpartiets tid i regeringen har fyra av landets tolv kärnkraftsreaktorer stängts ned. Kärnkraften har dessutom varit straffbeskattad och var länge erlagd med förbud mot ny forskning. Motverkas ett energislag så tydligt är inte förvånande att Sverige inte fått nya reaktorer. Det är något Moderaterna vill ändra på. Moderaterna vill värna den befintliga kärnkraften och se nya forskningsreaktorer som lägger grunden för nästa generations kärnkraft. Vid sidan av det ska Sverige möjliggöra för havsbaserad vindkraft och förkorta processerna för nya ledningar. Så ska omställningen fortsätta framåt.

Sverige behöver inte Miljöpartiets energipopulism – det är bara att titta på din senaste elräkning. Rösta i stället på ett parti som tar stabil energiförsörjning på allvar.

William Elofsson (M)

kommunalråd i opposition Gävle kommun

Jonny Bratberg (M)

kommunalråd i opposition Sandvikens kommun

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot för Gävleborgs län

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy