Bakom alltför många av våra rubriker finns en kvinna som fått ett slag i ansiktet, en spark i magen, blivit dödshotad i det egna köket, dragen i håret eller våldtagen i hemmet.
Dag efter dag har vi de korta små artiklarna på sajt och i tidning, månad efter månad med samma tema som återkommer gång på gång. Vi har pratat om det flera gånger: Är det inte extremt många män som tycks misshandla kvinnor här och är det inte väldigt många misstänkta våldtäkter?
Jo, det är det.
Magkänslan visade sig vara sann. Gävleborg sticker ut kraftigt i statistiken, enligt kriminolog Anders Östlund på polisområde Mitt. Han bör veta, för han studerar just detta. Här är anmälningar om våld i nära relation skyhögt mycket vanligare än i till exempel Uppsala och även våldtäkter anmäls oftare. Ja, till och med mord på kvinnor sker oftare, sett till befolkningens storlek, än i närliggande Uppsala och Västmanland.
Annons
Annons
Sedan 2016 fram till halvårsskiftet 2021 har tio kvinnor i Gävleborg mördats av närstående. Under samma period hade en kriminell man mördats i Gästrikland, och så nu i november ett gängmord till. Två.
Sen ska vi också tänka på den psykiska misshandel som aldrig kommer till polisens kännedom. Den är inte synlig, men den kan också trycka ner och förminska så att den drabbade till slut inte känner sitt eget värde. Ovanpå det finns det berömda mörkertalet, det okända antalet fall av misshandel som aldrig polisanmäls.
Våldet är vardag för alldeles för många kvinnor mitt ibland oss. Och bakom det står en man. Varför betydligt fler män i Gävleborg anmäls för att slå kvinnor, än på andra håll, är inte klarlagt. Men Anders Östlund noterar att alkohol ofta är inblandat.
Hur kommer det sig att krafttagen som föreslås oftare handlar om skjutningar bland kriminella än om de 955 anmälda brotten i nära relation?
Frågan att ställa sig är ju inte varför en kvinna stannar hos en våldsam man, om hon nu gör det. Utan frågan är varför han slår. De flesta gör ju inte det.
Och hur kommer det sig att fokus i debatten bland politiker och medier är större på de mördade kriminella, än på de tio mördade kvinnorna i Gävleborg mellan 2016 och 2021? Och hur kommer det sig att krafttagen som föreslås oftare handlar om skjutningar bland kriminella än om de 955 anmälda brotten i nära relation under ett enda år (2021), bara här i Gävleborg?
Annons
Det är förstås bra att sätta in åtgärder för att minska skjutningarna, det är ju livsfarligt och skapar otrygghet på gator och torg. Men brotten i nära relation skapar oftast otrygghet inne i det egna hemmet till och med, och de är dessutom också livsfarliga.
Annons
Vad gäller mediebevakningen är det bland annat vårt ansvar på Gefle Dagblad att göra något. Därför startar vi i dag artikelserien Relationsvåldet. Därefter är det allas vårt ansvar att göra vad vi kan för att stoppa själva våldet mot kvinnor. Mycket mer måste uppenbarligen till.
För se bara på nedanstående axplock av rubriker – bakom vilka det står minst en misstänkt, eller dömd, förövare och minst en drabbad kvinna. Här är tolv rubriker från den 9 december till och med morgondagens planerade tidningstopp:
9 december: Man misstänks ha hotat skjuta kvinna och spränga hennes hem
13 december: Man misstänkt för att ha våldtagit en kvinna i hennes hem
14 december: Sandvikenbo häktad för misshandel av sambo
16 december: Dömd för inblandning i mord – Gävlebo åtalas för grova brott
Annons
23 december: Misstänkt kvinnomisshandlare åtalad
23 december: Hotade spränga kvinnas hem – döms
27 december: Flera misstänkta fall av våld i nära relationer under julen
Annons
28 december: Två års fängelse för våldtäkt på efterfest
4 januari: Man häktad för grov kvinnofridskränkning
7 januari: Flera fall av misshandel – man slog kvinna i ansiktet
12 januari: Man stoppade in fingrarna i sin sambos mun – granne hörde skrik
I morgon publiceras denna: Erkänner två år av våld mot sin sambo – "ovanligt"