Annons

Annons

Annons

Annons

Skidåkning

Insändare
Försök hitta alternativa lösningar än våra preparerade spår

Nu är äntligen den vita säsongen här med skidor och annan vinteraktivitet som följd. Flera klubbar är i gång med att preparera spår. Med försiktighet börjar vi försöka bygga upp tävlingar igen för alla aktiva efter flera säsonger med pandemi.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Åbyvallen från tidigare säsong. Foto: Linda Åsberg

Bild: Privat

Annons

Att dela ett friluftsområde kan leda till en del krockar och Åbyvallen är inget undantag. Under barmarkssäsongen nyttjas elljusspåren flitigt av olika motionärer och därför kan problem uppstå när snön väl kommer.

Runt Åbyvallen finns nu skyltar uppsatta för att uppmärksamma allmänheten om att under perioden med snö är det förbjudet att promenera, föra fram fordon eller liknande i elljusspåret. Under några få veckor per år finns det möjlighet att åka längdskidor på Åbyvallen. Det är frivilliga krafter som gör alla förberedelser över året och ger av sin tid även nu på kvällar och helger för att kunna hålla dessa spår i bra skick både för motionärer samt våra ungdomar och klubbar runtom i Gävle kommun.

Annons

Annons

Bara genom att promenera i elljusspåret, även innan det är dragit försvåra möjligheten att börja preparera dem.

Folk förstår inte att de förstör för åkarna när de promenerar här, säger Kalle Jonsson, anläggningsansvarig. Problemet är att när man går blir det gropar och isbildningar i fotavtrycken vilket påverkar underlaget. Isbildningar och andra problem skapas.

På Åbyvallen kommer det finnas både klassiska spår och en skatebädd. Skatebädden är det platta området bredvid det klassiska spåret. En del tror att det tilltrycka området bredvid det klassiska spåret finns för den som vill promenera men även detta klassas som spår, men för skateskidor. Fotspår här försvårar för längdåkarna som dessa få veckor på året vill maximera sin skidåkning.

Vaif skidor hoppas nu att alla ni gående, springande och ridande, att dessa få veckor kan hitta alternativa lösningar och finna nya vägar än våra preparerade spår.

Anna Femling

Annons

Annons

Till toppen av sidan