Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Behövs en högskola i regionen?

Vad gör en "kompetensstrateg"? Jag lyssnar på Radio Gävleborg där en sådan, knuten till X-regionen, intervjuas. Hur utvärderas strategens insatser – och vilka är de framförallt? För samtidigt som vi skattefinansierar en dylik sjunker inte ungdomsarbetslösheten, inte ökar heller utbildningsnivån. Det vet strategen att berätta. Men lämnar inga tips om hur göra. Han vet kanske inte.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Humaniora hotas av nedläggning. Bekymrade röster från före detta kolleger, utstämplade liksom jag."

Bild: Arkivbild

Annons

Högskolan i Gävle, som jag gav mer än ett kvartssekel av mitt liv, debatteras. Och det är i och för sig bra. Den är alldeles för osynlig i regionen. Behöver skärskådas med kritiska ögon av dem som betalar dess existens.

Humaniora hotas av nedläggning. Bekymrade röster från före detta kolleger, utstämplade liksom jag. Krokodiltårar fälles. För när de fortfarande var verksamma, till och med besatt ledningspositioner, gjorde de inte mycket för de ämnen som benämnes humanistiska. Kanske har de blivit klokare efter pensioneringen. Annars hyckleri.

Annons

Annons

Jag är, ärligt talat, inte så säker på att det behövs en högskola i Gävle, så nära Uppsala med det gamla anrika universitetet. Och humanistiska ämnen. 

Nyttigt för en "infödd" att bege sig till lärdomens stad, byta miljö. Närhetsskäl, som anförts, kan inte prioriteras framför kvalitet. Och då är det förstås Uppsala som gäller.

Vad som behövs är en generell höjning av den nationellt betraktat pinsamt låga utbildningsnivån i länet. Till detta krävs ingen högskola. Med eller utan humaniora.

Lasse Ekstrand

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy