Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Vårt län har allmänt en låg utbildningsnivå

Högskolan i Gävle har en stor betydelse för de kringliggande kommunerna och hela Gävleborgs län. Nu signalerar högskolan en stor förändring i sina utbildningsområden där nio program riskerar att strykas ur utbudet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jennie Forsblom, regionråd i opposition (KD).

Bild: Privat

Annons

Bakgrunden till detta är bland annat det ekonomiska tak på det statliga bidraget som drabbar Högskolan i Gävle då det är en populär högskola med stort söktryck och många elever.

Vårt län har allmänt en låg utbildningsnivå. Därför är det viktigt att det finns ett bra utbud av utbildningar i närområdet, utbildningar som möter de behov som finns här. Högskolan i Gävle fyller här en jätteviktig funktion för oss alla boende och verksamma i Gävleborg. Många av våra kommuner står inför stora utmaningar och satsningar kring byggande och innovation. Att nu till exempel lägga ner byggnadsingenjörsprogrammet skulle försvåra den lokala kompetenstillgången på detta område. När utbildningar inte finns lokalt kommer troligen studenter och ungdomar från vår region stanna kvar på de platser där man istället fått sin utbildning då de även kommer att behövas där.

Annons

Annons

Vi Kristdemokrater hoppas på en god och bred dialog med Högskolan i Gävle, tillsammans med kommuner, regionen, näringsliv, och andra intressenter innan slutligt beslut tas.

Jennie Forsblom

Regionråd i opposition (KD)

Jan Myléus

Kommunalråd i opposition, (KD)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy