Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Kustfiskarnas levebröd utraderas

De stora helgerna är över och verksamheterna återupptas, så också på haven. De hav som i generationer har gett arbete och utkomst åt kustfiskarna. Yrkesmän som väl förstår att värna om bestånden, väl medvetna om nödvändigheten av ett hållbart fiske.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Under de senaste åren har industrifisket vuxit oerhört, ett fiske som genom sin effektivitet utarmar vattnen..."

Bild: TT

Annons

Strömming, laxfiskar och torsk har gett tillräckliga inkomster för fiskelägenas överlevnad och utveckling, men den ordningen håller på att drastiskt förändras.

Under de senaste åren har industrifisket vuxit oerhört, ett fiske som genom sin effektivitet utarmar vattnen, och nu är på väg att utplåna det vi traditionellt förknippar med fiske. Man har via EU utverkat mandat för industrifiske med stora högsjötrålare på ett sätt som bara kan beskrivas på ett sätt, nämligen rovfiske.

Annons

Annons

Dagligen, kan den som har tillgång till det positioneringssystem (AIS) som alla kommersiella fartyg av lag är skyldiga att vara uppkopplade mot, följa trålarnas rörelser. När detta skrivs är 15 fiskefartyg verksamma i Södra Bottenhavet. Fartyg utan hemvist i de trakterna, och med en övergripande uppgift, att tjäna så mycket pengar som möjligt på så kort tid som möjligt. I det synsätten ryms inga hänsyn till vård av fiskbestånden. Och kustfiskarnas levebröd utraderas.

Dagens industrifiske är en mycket lukrativ verksamhet. Den drivs i koncernform, där bolag startas och båtar registreras i olika länder för att få ta del av de ländernas fiskekvoter. De varv som specialiserat sig på byggandet av stora och supermoderna fiskefartyg har goda tider. Flottan av supereffektiva högsjötrålare ökat ständigt. Och kraven på lönsamhet driver fram rovfisket.

Och myndigheten som borde värna om bestånden av fisk och dess långsiktiga överlevnad, blundar eller sanktionerar utvecklingen?

Jarl Strömbäck

Fd Liberal politiker

Annons

Annons

Till toppen av sidan