Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Chefredaktören: Så ska vården stöpas om – du ska inte till sjukhuset

Sjukvården ska stöpas om. Motivet är förstås att bli bättre på somligt. Men skälet är också för att det är billigare. Vad innebär det för den vård som nu är världsbäst, åtminstone nästan?

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Katarina Ekspong, chefredaktör och ansvarig utgivare Gefle Dagblad

Bild: Anna Höglund

Annons

Jublet ekar från restauranger, kultur- och nöjesbranschen samt idrotten. Äntligen tas restriktionerna bort! När vården är lite mindre överbelastad så kan vi ju inte ställa in allt normalt liv för att vi kan bli sjuka, som typ i en influensa eller en hosta, resonerar regeringen. Men rent privat känns denna plötsliga frihet lite läskigt lössläppt.

I spåren av covid borde sjukvården bli en stor valfråga. Den är nämligen på väg mot stora förändringar, som dock inte direkt passar för en klatschig valslogan.

Vi har i dag i stort sett världens bästa sjukvård, eller närapå. Vi har däremot inte världens mest tillgängliga sjukvård. Men den vi har är bra på att rädda liv, behandla och bota. Åtminstone i jämförelse med andra länder. Så här är den på väg att stöpas om, enligt förslaget på riksnivå: Den ska bli bättre på tillgänglighet, på en hälsocentral nära dig. I gengäld ska du då mindre ofta ta dig till specialistvården på sjukhusen.

Annons

Annons

Min oro: riskerar vi att tappa i världsrankingen? Vi blir bättre på småsåren men missar den stora operationen. Ja, som metafor då.

Vården knäar fortfarande på grund av sjukfrånvaro och vab i pandemins spår, uppger de. Och på grund av alla brister som fanns redan före pandemin, tillägger jag. För trots goda resultat, brister fanns det gott om.

Till exempel bristen på sjuksköterskor och läkare och barnmorskor … och till exempel i själva organisationen där vi i Sverige har färre vårdplatser på intensivvården, än andra europeiska länder. Och det hänger sannolikt i sin tur ihop med nästa punkt, nämligen detta exempel:

Vi har under lång tid försökt driva sjukvården från specialistläkarna på sjukhusen till allmänläkarna på vårdcentralerna. Och enligt förslagen ska takten på förändringen öka markant. Varför? Jo, det är närmare dig som patient, sägs det. Och det är i många fall riktigt bra. Dessutom är det billigare.

Vården knäar fortfarande på grund av sjukfrånvaro och vab i pandemins spår, uppger de. Och på grund av alla brister som fanns redan före pandemin, tillägger jag.

För Sverige, med en sjukvård i högsta världsklass, har lite svårt att få pengarna att räcka till just den sjukvården. En del stora landvinningar inom den medicinska vetenskapen leder ju till ännu större möjligheter att rädda liv, och ibland blir konsekvenserna väldigt kostsamma – för regionernas kassor. För våra liv är det ju däremot givetvis helt fantastiskt!

Annons

Tillbaka till bristerna. En av de allvarligaste, som faktiskt kostar liv, är problemen med vårdkedjorna. Speciellt fungerar samarbetet mellan sjukhus/vårdcentral och den kommunala äldreomsorgen för dåligt. De som drabbas hårdast är därför de gamla multisjuka. I omstöpningen av vården är fokus därför på bättre samarbete dem emellan. Bra va? Hur det konkret ska gå till är däremot fortfarande luddigt. Och det oroar mig.

Annons

En fundering: Är du fortsatt villig att bekosta en sjukvård i toppklass – och samtidigt få den att räcka till ännu bättre, det vill säga även till de multisjuka?

Det finns alltid effektiviseringar att göra. Men ibland kostar de också, i liv. Jag hoppas bara att sjukvården räcker till minst lika bra, vid nästa pandemi.

Till sist:

Sara Hector – en nervös natt, och förhoppningsvis tidig morgon, väntar framför tv:n.

Natten mot måndag ska jag bänka mig framför tv:n klockan 03.15. Åk ett för Sara Hector i OS. Hockeylaget Brynäs i all ära, men i min helt privata sfär finns ingen sport som slår utförsåkning. Därför känns det stort att ett av de hetaste svenska medaljhoppen skolats i Kungsbergets backar. Jag är redan nervös.

Annons

Annons

Till toppen av sidan