Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Beskedet: Sverige skickar vapen till Ukraina – första gången sedan 1939

Sverige skickar pansarskott och försvarsmateriel till Ukraina i kriget mot Ryssland.

Det är första gången sedan andra världskriget som Sverige skickar militärt materiel till ett land i krig.

Försvarsminister Peter Hultqvist och statsminister Magdalena Andersson under söndagens pressträff på Rosenbad gällande säkerhetsläget i Europa.

Annons

Nu ger regeringen besked i fråga om att stötta det krigsdrabbade Ukraina med krigsmaterial.

Statsminister Magdalena Andersson (S) meddelade beslutet under en extrainsatt pressträff på söndagen.

– Vi är redo att göra det som krävs, säger hon under pressträffen.

Det är första gången som Sverige skickar vapen till konfliktzoner sedan Finland anfölls av Sovjetunionen 1939.

– Min första och sista fråga som statsminister är vad som bäst tjänar Sverige och svenska folkets säkerhet. Min slutsats är att vår säkerhet bäst tjänar på att vi nu stöttar Ukrainas möjligheter att försvara sig mot Ryssland, säger Andersson.

Annons

– Europa och även Sverige befinner sig i en exceptionell situation, då behöver man också fatta exceptionella beslut.

Annons

Regeringens föreslår att donera 135 000 fältransoner, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 5 000 Pansarskott 86.

– Kampen som Ukraina genomför för fred, frihet och demokrati är också kopplade till de förutsättningar som gäller för det demokratiska Europa. Så det här ingår som en tanke också av svenska intressen. Ukrainas kamp är också vår kamp, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) på pressträffen.

Läs även: Så påverkas Gävleborgarna av Ukraina-kriget: "Förbered er"

Sveriges stöd till Ukraina uppgår till omkring 1,4 miljarder kronor, enligt regeringens förslag. Kostnaden för pansarskott och försvarsmateriel uppgår till 400 miljoner kronor, utöver det ger Sverige ett direkt stöd till Ukrainas försvarsmakt på 500 miljoner kronor och humanitärt stöd på 500 miljoner kronor.

– Leveranser kommer att ske så fort beslut är fattade, säger Hultqvist.

Högst upp på Ukrainas önskelista till Sverige fanns enligt Aftonbladet 2 000 pansarvärnsvapen av typen Robot 57. Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk ska också ha nämnt just det vapnet vid sitt möte med riksdagens försvarsutskott i torsdags, enligt uppgift till TT.

I Stockholm demonstrerade flera personer utanför Rysslands ambassad, mot attacken.

Bild: TT

Annons

Men Sverige skickar i stället ett vapensystem av äldre typ.

– Det här är en avvägning som vi gör utifrån de samlade resurser vi har i svensk försvarsmakt. De har efterfrågat vapensystem som kan slå just emot pansarvagnar och stridsfordon, det här är ett sådant system, säger Hultqvist.

Annons

– Det är dessutom ett enklare system som är enklare att hantera. Det kräver ingen utbildning och kan hanteras av en soldat. Så det här är också ett bra system som vi skickar som kommer att ha effekt, säger han.

Läs även: Efter M-politikerns flaggkupp – här hissas ukrainska färgerna i Gävle

I riksdagen finns ett majoritetsstöd för att skicka defensiva vapen till Ukraina. Planen är att regeringen redan på måndag lägger ett förslag till riksdagen. Det ska behandlas i finansutskottet och debatteras i kammaren på eftermiddagen. Därefter fattas beslut.

Inom oppositionen finns ett missnöje med att det har tagit för lång tid för regeringen att fatta beslut om krigsmaterielstöd till Ukraina. Enligt uppgift till TT skickade den ukrainske militärattachén in en lista på önskat materiel redan den 7 februari.

Utförsel av krigsmateriel ur Sverige ska godkännas av Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

Enligt ISP:s riktlinjer bör tillstånd till utförsel av krigsmateriel för strid inte beviljas om det avser en stat som befinner sig i väpnad konflikt. Men i lagen om krigsmateriel står också att om ärenden har principiell betydelse eller annars är "av särskild vikt" kan det lämnas över till regeringen.

Annons

Läs alla artiklar om kriget i Ukraina här.

Fakta

Fakta: Pansarskott 86

Närpansarvärnsvapen som är konstruerat och tillverkat i Sverige av Saab Bofors Dynamics.

Vapnet väger 6,7 kg och mäter 102 centimeter på längden och kan användas en gång innan det kasseras. Kan träffa mål på som mest 400 meter.

Internationell beteckning är Bofors AT-4.

Sprängkraften är inte fullt tillräcklig för att slå ut moderna stridsvagnar, men kan förstöra eller inaktivera pansarfordon och befästningar.

En senare version av vapnet (BU) kan avfyras inifrån byggnader.

Källa: Försvarsmakten

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan