Annons

Annons

Annons

Debatt
Dags att ta kvinnosjukdomar på allvar – för en jämställd vård

Vård och forskning rörande sjukdomar som drabbar kvinnor har genom åren nedprioriterats. Kvinnor måste uttrycka mer smärta för att få samma behandling som män och får också mindre påkostad vård än män.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Som en följd av detta lider många kvinnor i onödan av smärta och för tidig död från sjukdomar som skulle kunna diagnostiseras och behandlas mycket tidigare än i dag. I genomsnitt tar det exempelvis åtta(!) år innan en kvinna med endometrios får diagnos.

Kvinnosjukdomar bidrar till smärta och utsatthet som även riskerar att få negativa ekonomiska konsekvenser för de drabbade. Den största ekonomiska delen är kostnad av sjukskrivning från arbete, därtill kommer de långsiktiga negativa konsekvenserna som sjukskrivning från arbete ger som lägre pension och sämre löneutveckling.

Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson.

Bild: Arkivbild

Annons

Under decennier har vi jobbat för ett mer jämställt land men kvinnosjukdomarna har inte fått den uppmärksamhet som krävs. Generation efter generation unga tjejer lär sig att det är normalt att leva med smärta. Det skickar en signal att det är en naturlig del av att vara kvinna.

Annons

En jämställd vård kräver att kvinnors smärta tas på allvar och att det satsas på forskning om kvinnosjukdomar. Det krävs också ett kunskapslyft om kvinnosjukdomar inom primärvården. Det är dit kvinnor först vänder sig när de söker hjälp. Kunskap om symtomen på kvinnosjukdomar som endometrios och myom måste då finnas så att den drabbade kan få både rätt diagnos och behandling snabbt.

Det är också viktigt att påpeka att forskning pekar på att även vid sjukdomar som drabbar båda könen är vården inte jämlik. Kvinnor får senare diagnos, sämre tillgång till nya läkemedel och det tar längre tid till behandlingar. Arbetet mot en jämlik vård för män och kvinnor får därför inte enbart fokusera på kvinnosjukdomar utan ska utvärdera lika villkor oavsett vårdområde.

Vi prioriterar vård och forskning om kvinnors sjukdomar och hälsa och vi vill bland annat:

* förbättra möjligheterna till tidigare ställda diagnoser gällande sjukdomar som drabbar kvinnor

* prioritera forskningen gällande sjukdomar som drabbar kvinnor högre än i dag

* använda kvalitetsregistren med syfte att identifiera och minska skillnad i vård beroende på kön

* Ta fram och genomför nationella riktlinjer och ett nationellt vårdprogram och uppföljning av migränvård.

Vi hoppas och tror att det här är något de flesta partier kan ställa sig bakom. Det är dags att gå från tomma ord till handling. Allt annat är faktiskt ovärdigt ett land som vill kalla sig jämställt.

Camilla Waltersson Grönvall (M)

socialpolitisk talesperson

Matilda Ekeblad (M)

förbundsordförande MUF

AnnCharlotte Granath (M)

vice ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan