Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Hon vill locka unga att spela svensk folkmusik

Ockelbobördiga Evelina Höglund Åström leder i april det återuppväckta forumet Gästrike låtverkstad, som finns till för att säkra återväxten av folkmusiker i landskapet.

Ensemblen riktar sig till 10-15-åringar med minst två års spelerfarenhet och tar plats på olika håll i landskapet. Först ut är Musikhuset i Gävle.

"Det känns som en väldigt bra och rolig ingång för unga folkmusiker" säger Christopher Andersson Bång om Gästrike låtverkstad som Evelina Höglund Åström leder.

Bild: Nils Palmeby

Annons

Gästrike låtverkstad fanns mellan 2004 och 2016. En av dem som var med redan från start var Evelina Höglund Åström, 28 år, från Ockelbo och numera lärare i fiol och nyckelharpa på Kulturskolan i Sandviken. Nu ska hon själv bli konstnärlig ledare för det ambulerande musiklägret som riktar sig till 10-15-åringar. Läger är det dock bara i meningen att övernattning kan förekomma på orterna i Gästrikland dit projektet kommer. Men det är inte heller ett projekt i ordets torra mening, utan snarare ett forum för unga folkmusiker, eller helt enkelt en ensemble. Ungdomarna kommer att få lära sig låtarna på gehör, utan noter alltså. Sedan finns dock utrymme för att ändra arrangemang under resans gång, medan gruppen spelar.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan