Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Debatt
Mer hjälp till Ukrainas folk

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En av människans finaste egenskaper är att hjälpa medmänniskor i nöd.

Min erfarenhet är att när det är kris, så ställer folk upp och hjälper till med vad de kan. Tack alla ni som skänker pengar och är volontärer i denna svåra stund. Stora summor pengar har redan samlats in till de krigsdrabbade från Ukraina, men behoven är gigantiska och mer pengar behövs till humanitär hjälp.

Annons

Situation i Ukraina kan inte beskrivas som annat än fruktansvärd och fullständigt oacceptabel. Många människor lever i skräck och är i akut behov av hjälp.

"Tack alla ni som skänker pengar och är volontärer i denna svåra stund", skriver Anders Jansson Gladh, regionråd Röda Korset region Mitt.

Bild: Markus Boberg

Röda Korset kämpar för att hjälpa människor som drabbas av konflikten. Att rädda liv har högsta prioritet. ”Vi är extremt oroade över att konflikten påverkar tätbefolkade område som Kiev och andra stora städer. Vi vet hur hemska konsekvenserna blir för inte minst barn, sjuka och äldre när stadsdelar blir till frontlinjer”, säger Florence Gillette på Röda Korset i Ukraina. Hjälpen behövs inte bara i Ukraina. Många människor är rädda för sina liv och flyr ut ur landet.

Annons

Vi är på plats i grannländerna för att hjälpa de som flyr med bland annat sovplatser och vård. Röda Korset i din kommun förbereder sig nu på att hjälpa till i mottagandet av ukrainare som flytt från krig och förödelse. Vill DU hjälpa till hör av dig till ditt lokala Röda Kors. Röda Korsets arbete baseras på sju grundprinciper, bland annat neutralitet och opartiskhet. Neutralitet innebär att Röda Korset aldrig väljer sida i en väpnad konflikt, utan står alltid bakom de människor som drabbas. Opartiskhet innebär att Röda Korset inte diskriminerar när det gäller t ex nationalitet, etnicitet, religion, samhällsställning eller politiska åsikter. Hjälpen ska gå till dem som behöver den mest.

Annons

Tack vare Röda Korsets mandat som neutral och opartisk humanitär organisation och långvarig närvaro i Ukraina, kan vi säkerställa tillträde till de mest utsatta på bägge sidor av fronten och hjälpa människor som drabbats. Flexibiliteten är viktig då pengar direkt kan omsättas till det som behövs för dagen. Alla pengar som skänks till Röda Korset tas dessutom emot av Röda Korsets personal i Ukraina utan mellanhänder. Att skänka pengar till någon av de etablerade hjälporganisationer är det säkraste sättet att hjälpa just nu!

Anders Jansson Gladh

Regionråd Röda Korset Region Mitt

Annons

Annons

Till toppen av sidan