Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Därför har mängder av arga läsare gjort mig riktigt glad!

Jag har nog aldrig blivit så nedringd någonsin, under mina dryga 35 år i branschen, som jag var i måndags, skriver chefredaktör Katarina Ekspong.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Katarina Ekspong, chefredaktör och ansvarig utgivare Gefle Dagblad

Bild: Annakarin Björnström

Annons

“Vill bara ringa och säga hej och tack! Tidningarna låg utanför porten, du hade rätt i det!”

Så många av er läsare är underbart generösa och positiva, trots att ni drabbats av inbrottet i tidningshusets källare där nyckeltaggar och nycklar stals. Reaktionerna gör mig alldeles varm i hjärtat.

Men gensvaret var inte lika positivt direkt förstås. Den första spontana reaktionen hos många av de nära 2 000 drabbade tidningsprenumeranterna var irritation, eller ännu oftare ren och skär ilska:

Annons

“Varför har jag inte fått någon tidning idag! Nu säger jag upp den!” Eller: “Detta är under all kritik! Tidningsbudet har slängt alla tidningar utomhus, utanför dörren. Vad håller ni på med?”

Och när kön till kundservice dessutom var megalång, eftersom så många inte fått tidningen hem, växte ju ilskan ytterligare.

Annons

Det är fullt begripliga reaktioner. Jag har nog aldrig blivit så nedringd någonsin, under mina dryga 35 år i branschen, som jag var i måndags.

Därför var det så överraskande att uppleva vändningen, ja den direkt uttalade kärleken till tidningen jag möttes av efter att jag hade berättat att tidningsbuden helt enkelt inte kunde komma in i portarna, och att Gefle Dagblad därför låg utanför huset (om inte den i sin tur ”försvunnit”, det hände också). Det värmde gott att mitt i eländet få höra historia efter historia om hur viktig Gefle Dagblad är för att hela dagen ska kännas bra, och tänk vad roligt att bli återuppringd med ett enkelt "tack"!

Vårt jobb som journalister uppskattas mer än vanligt då man inser att det inte alls är givet med yttrandefrihet och demokrati.

Flera av er pratade också om de oroliga tider vi nu lever i, om kriget i Ukraina, om insatserna som görs men också tankar om skyddsrum, Nato-medlemskap och flyktingar. Flera påpekade att tidningen kändes extra viktig just nu, att vårt jobb som journalister uppskattas mer än vanligt då man inser att det inte alls är givet med yttrandefrihet och demokrati. Samtalen glädjer mig.

Annons

Nu kommer dock ett hundratal av er ha anledning att invända att tidningen fortfarande inte levereras in i trapphuset, utan blir liggande där utanför. Tyvärr stämmer det. Distributionsföretaget TAB, Tidningstjänst AB, jobbar stenhårt med att nå mindre fastighetsägare och ansvariga i bostadsrättsföreningar för att lösa de problem med nycklar och taggar som återstår efter helgens stöld. Kan du lösa frågan så mejla dem: info.gavle@tab.se. Ska du anmäla utebliven tidning gäller fortsatt 010-709 79 00, eller gd.se/kundservice.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan