Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Oroa er inte – Postnords förändringar handlar inte om Gefle Dagblad

”Kommer Gefle Dagblad bara delas ut varannan dag nu!?” Postnords informationsutskick skapar förvirring bland läsarna – och lokalradion bidrog till att göra saken värre.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Katarina Ekspong, chefredaktör Gefle Dagblad

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Postnord meddelar i sitt lilla informationsblad, som nyss delats ut till alla hushåll härikring, att brev, reklam och tidningar bara kommer att delas ut varannan vardag från den 2 maj. Det har ställt till det för oss på Gefle Dagblad. Några läsare har ringt mig och varit oroliga, eller rent av upprörda. Ännu fler har vänt sig till kundservice med sina farhågor.

När lokalradion dessutom på tisdagsmorgonen låter en prenumerant på en annan lokaltidning meddela att hen ska säga upp tidningen i protest blir det än värre. Många av er vet nämligen inte om att Postnord inte alls är vår huvudsakliga leverantör av tidningar.

Oroa er inte!

Gefle Dagblad fortsätter att komma ut sju dagar i veckan, eftersom den distribueras av Tidningstjänst, TAB, nästan överallt i hela Gästrikland.

Annons

Det är snudd på rörande att ordet ”tidningar” så tydligt likställs med Gefle Dagblad hos många av er. Men Postnord syftar inte på oss. Det var åtminstone deras svar när jag i måndags ringde och klagade på formuleringen i informationsbladet, eftersom det i onödan uppenbarligen skrämmer läsare. Postnord syftar istället på sin distribution av tidskrifter och magasin, sades det. Och företaget tycker inte att det möjliga missförståndet är problematiskt.

Annons

Vi har dock över 60 000 läsare, enligt Orvesto Konsument 2021, som vi ogärna oroar i onödan.

Tyvärr är det ändå så att några av er berörs.

Postnords förändring av sin distribution drabbar nämligen de 30 hushåll i Gästrikland som de levererar papperstidningen till idag. Dessutom kommer några prenumeranter som vi har utanför Gästriklands gränser att påverkas av att posten bara delas ut varannan vardag. Därför är givetvis försämringen av ondo både för oss som tidningsföretag och för de läsare som berörs. Vi beklagar detta.

De som drabbas av Postnords omställning kommer att få ett brev med information från oss på Gefle Dagblad. På så sätt hade vi tänkt undvika att oroa övriga tiotusentals läsare.

Undrar du om det gäller dig? Sannolikt inte. Drabbade är nämligen samma hushåll som redan idag får tidningen med Postnord, och alltså inte har distribution på helgerna i nuläget. Alla övriga kan pusta ut.

Jag är uppriktigt ledsen för de 30 hushåll som berörs. Jag vet att i landet i stort är Postnords förändring knappast värst för alla som väntar på sina fakturor – utan just för dem som väntar på sin tidning. Har du frågor om detta vänd dig till vår kundservice.

Annons

OBS: God läsning i påsk – och två dagar med endast E-tidning

Annons

Samtidigt som jag nu trummar ut att papperstidningen kommer ut sju dagar i veckan infaller dock en av de få veckor om året då det inte stämmer. Just de närmaste dagarna gör vi ett sedvanligt undantag i print: på långfredag och annandag påsk kommer ingen papperstidning, då publicerar vi bara en E-tidning – samt nyheterna på gd.se förstås.

I påsk bjuder vi på allt från livesänd fotboll, nostalgi 10 år efter Brynäs SM-guld, nystart för recensionerna av Krogpatrullen, nästa steg i affärsplanen för butiksägaren Torbjörn Windahl, en intervju om sexhandeln med justitieminister Morgan Johansson till påskbak med influencern Elin Öhlund Svensson.

Jag önskar er god läsning i påskveckan!

katarina.ekspong@gd.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan