Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Läsartext
Från tallriksmodellen till landskapsmodellen

Detta är en läsartext.

Annons

Onsdagen den 6 april besökte Gunnar Rundgren ett fullsatt Silvanum. Det var Omställning Gävle i samarbete med Naturskyddsföreningen som bjudit in honom för att prata om ett framtida hållbart livsmedelssystem. Många har läst hans böcker, bland annat Den stora ätstörningen.

Gunnar behandlade kortfattat vår utveckling från samlare - via odlare - till dagens globala livsmedelssystem, där specialisering av odling till områden som är mest lämpade och ekonomiskt fördelaktiga innebär långa transporter, monokulturer, och stort behov av konstgödsel. Systemet bygger på tillgång till fossil energi i form av olja för jordbruksmaskiner och frakter, liksom gas för produktion av konstgödsel. Gasen orsakar faktiskt större CO2 -utsläpp i jordbruket än oljan!

Annons

Annons

Den ”globala kosten” är inte bra för någon del av planeten. I stället borde vi satsa på en bästa kost baserat på det landskap vi lever i. En begränsad import av varor som inte kan produceras hos oss bör fortfarande kunna ske, men nuvarande system är inte hållbart.

Som bärande principer för ett hållbart jordbruk angav han:

En mångsidig produktion;

Ett rikt och varierat landskap

Återskapandet av markens bördighet och vitala ekosystem

Minimerad negativ miljöpåverkan

Optimerad resursanvändning

Kretslopp (cirkulära flöden) på gården och mellan gården och livsmedelskedjan och många människor som är engagerade, professionellt, ideellt, socialt och kulturellt.

Lant- och skogsbruk i Sverige har effektiviserats mer än någon annan produktion. Att det finns fler baristas i Sverige än jordbrukare tyder på att något är fel. Gunnar anser också att det är fullt möjligt att ”föda världen” med ekologiskt jordbruk, så länge vi anpassar oss efter de förutsättningar som finns där vi bor, och äter enligt ”landskapsmodellen” i stället för enligt ”tallriksmodellen”.

Detta var andra föreläsningen i vårens seminarieserie. Torsdag kväll 5 maj kommer Arne Müller besöka Gävle och han ställer sig frågan om de storstilade planerna i norra Sverige är hållbara.

Ann-Katrin Myles

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy