Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ockelbo

Insändare
Den demografiska kurvan i Ockelbo pekar åt fel håll

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Satsa på åldringsvården för där finns det en ständig kundtillströmning. Bygg ut en eller två våningar till på Bysjöstrand", skriver signaturen Är snart där jag också.

Bild: Jenny Lundberg

Annons

Ungdomarna flyttar ut för högre studier och de flesta kommer inte tillbaka. De yrken som de studerat till finns inte här. De söker sig till andra orter och städer där jobben finns och eventuellt bildar familj, sedan stannar de.

Kvar blir de gamla som inte direkt bidrar så mycket till kommunens kassa, ej heller till övrigt inom handel och vandel. Det här är något som så gott som alla glesbygdskommuner lever med. Resultatet blir en kräftgång. Högre skatt för dom som stannar kvar, högre medelålder, och lägre service. Ekorrhjulet snurrar bara på. Systemet är väldigt svårt att bryta.

Annons

Annons

Det här började 70-80 år sedan när industrialiseringen tog fart och därmed urbaniseringen. Skogsbygderna avfolkades på grund av mekaniseringen inom skogsbruket. Även större samhällen som Ockelbo råkade illa ut. Politikerna vet om det men har väldigt svårt att bryta trenden.

Tidigare flyttade hela familjer, nu är det som sagt ungdomarna som rör på sig, dom som man helst skulle vilja ha kvar för att rädda framtiden. Glesbygden verkar ju inte vara så populärt för företagen att etablera sig i. Då vill jag ge kommunen ett tips. Satsa på åldringsvården för där finns det en ständig kundtillströmning. Bygg ut en eller två våningar till på Bysjöstrand. Varför inte? Det verkar vara en säker inkomstkälla. Är man så pass gammal och krasslig att man inte klarar sig själv kan man lika gärna bo i Ockelbo som på någon annan ort. Ett nytt affärsområde kanske, med nya jobb? Med stort upptagningsområde! Vad väntar ni på?

Är snart där jag också

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy