Annons

Annons

Annons

Stockholm

Gävle ska bli klimatneutralt till 2030

Från Lund i söder till Umeå i norr har sju svenska städer valts ut bland de 100 som ska framstå som klimatexempel till år 2030, i ett nytt EU-projekt. Gävle är en av dessa.

Både smart och klimatneutralt är ledordet.

Text

Boulognerskogen i Gävle som är en av de sju utvalda städerna i Sverige som ska visa vägen.

Bild: Markus Boberg

Annons

En bra bit över 300 städer anmälde sig till EU-kommissionens projekt. 100 är nu utvalda – däribland Gävle, Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund, Helsingborg och Umeå i Sverige.

"Den gröna omställningen är på gång över hela Europa just nu, men det finns alltid behov av vägvisare, som sätter ännu högre mål. De här städerna ska visa oss vägen mot en mer hälsosam framtid", hälsar kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Städerna får nu dela på motsvarande 3,6 miljarder kronor under kommande år för att bli både grönare och smartare. De 100 utvalda ska ta fram "klimatstadskontrakt" för att visa hur de ska uppnå nollutsläpp på olika områden som energi, byggande, sophantering och transporter. Även de städer som inte valdes ut i det här skedet utlovas hjälp för att komma vidare.

– Klimatomställningen är vår största möjlighet för att skapa fler lokala gröna jobb, stärka industrins konkurrenskraft och säkerställa en hållbar framtid för våra barn- och unga, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Kontrakten är visserligen inte juridiskt bindande och inga straff hotar den som inte lyckas. Å andra sidan framhåller kommissionen behovet av att visa väg mot den totala klimatneutralitet till år 2050 som EU-länderna enats om.

"Vi måste skynda på Europas övergång till klimatneutralitet, avsluta vårt beroende av fossila bränslen och leverera fördelar som renare luft och lägre energiräkningar för våra medborgare", konstaterar digitaliseringskommissionären Margrethe Vestager i pressmeddelandet.

Fakta

Fakta: 100 klimatneutrala år 2030

Av de 100 städer som valts ut för att bli klimatneutrala till år 2030 finns sju svenska: Gävle, Göteborg, Helsingborg, Lund, Malmö, Stockholm och Umeå.

I Norden ingår även Köpenhamn, Sønderborg och Århus i Danmark samt Esbo, Helsingfors, Lahtis, Tammerfors, Villmanstrand och Åbo i Finland. Även icke EU-länderna Island och Norge representeras via Reykjavik, Oslo, Stavanger och Trondheim.

I projektet ingår minst en stad eller ett område från varje EU-land. Flest har Frankrike, Tyskland och Italien med vardera nio. Utanför EU deltar förutom Norge och Island även städer i Albanien, Bosnien-Hercegovina, Israel, Montenegro, Turkiet och Storbritannien.

Källa: EU-kommissionen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan