Annons

Annons

Annons

Annons

Sandvikens centrum

Sandvikenaktuellt band tröttnade på tystnaden och okunskapen kring Ådalen 31

Ådalen 31-händelserna har länge varit tabubelagda lokalt, vilket Ådalsbandet har bestämt sig för att ändra på. Kanske är det en anledning att folk bryter ihop på deras konserter. 19 maj kommer bandet till Restaurang Bolaget i Sandviken.

Ådalsbandet består av Tony Naima (tvåa från höger), Christian Sundeqvist, Klas Norberg, Jesper Norberg, Patrik Grundström Lars Bodén och Mathilda Lindgren (mitten). De skildrar skeendet kring arbetarprotesterna som kulminerade med att fem personer sköts av svensk militär för 91 år sedan. Bild: Evelina Ytterbom

Annons

Ådalsbandet startades av barndomsvännerna Tony "Naima" Öberg och Lars Bodén, båda bördiga från Härnösand, som en konsekvens av att Öberg flyttade tillbaka till Ångermanland och Ådalen för fem år sedan. De båda såg hur kunskapen om Ådalen 31-händelserna var låg, inte minst bland yngre ådalingar som är uppvuxna i området där de dramatiska händelserna utspelade sig för mindre än hundra år sedan, men ändå inte känner till vad som skedde. Mycket beror på att händelserna, trots att de är av sådan historisk vikt och tillika väldokumenterade, har varit tabubelagda lokalt, vilket Tony Öberg märkt när han har jobbat som lärare i Kramfors till exempel.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan