Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Det är arbete som ska bygga Sverige – inte bidrag

Sverige har bland den högsta arbetslösheten i hela EU. Rekordmånga människor är långtidsarbetslösa och helt bortglömda. Efter åtta år med en socialdemokratisk regering har vi ett allt djupare utanförskap som stänger ute människor från arbetsgemenskap och egen lön.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

William Elofsson, kommunalråd i opposition Gävle kommun (M).

Bild: Arkivbild

Annons

I Sverige kan 1,3 miljoner människor inte försörja sig själva. Samtidigt kan en familj med två vuxna och fyra barn till och med förlora pengar om ena föräldern tar ett jobb. I Gävleborg var det totalt 27 183 personer i länet som hade social ersättning som försörjning under 2021 varav i Gävle cirka 9000 personer, Sandviken 4000 personer och Hofors 900 personer. Det säger sig självt att ett samhälle måste byggas med företagsamhet och arbete – och inte med bidrag.

Annons

Bidragsberoende cementerar långtidsarbetslöshet och det ihållande utanförskapet. Det är mycket allvarligt för samhällsekonomin i stort men mest allvarligt för de personer som inte kan försörja sig själva med en egen inkomst. Vad som händer i ett samhälle med ett omfattande utanförskapet kunde vi nyligen se i Örebro, Linköping, Norrköping och Malmö där polisen brutalt attackerades.

Annons

Jobben var Socialdemokraternas främsta löfte – men blev ett av deras största misslyckanden. Varannan invandrad vuxen kan inte försörja sig själv. Antalet långtidsarbetslösa är nu fler än någonsin trots att många arbetsgivare skriker efter arbetskraft.

En åldrande befolkning innebär att färre kommer försörja allt fler - och för att kunna upprätthålla en välfärd av hög kvalitet krävs då att alla som kan också arbetar. För att det ska bli möjligt krävs att ansträngning lönar sig och att personer som har svårt att få ett jobb för rätt stöd.

Moderaterna vill därför se en återupprättad arbetslinje där alla som kan är med och bidrar i stället för att vara beroende av bidrag. Vi ska öka självförsörjningen och halvera långtidsarbetslösheten på tre år. Detta genom sänkt skatt på arbete och sänkta kostnader för företag som anställer långtidsarbetslösa, skärpta krav på den som invandrat att lära sig svenska och göra sig anställningsbar, och genom ett bidragssystem som uppmuntrar till arbete.

Sverige behöver en helt ny regering. En regering som inte bara sätter högtflygande mål i högtidstal, utan som tar arbetslösheten, utanförskapet och bidragsberoendet på allvar.

Annons

Moderaterna kommer att samla alla partier som vill att det ska bli lättare och billigare att anställa, och som är redo att göra det som krävs för att fler ska bli fria från bidragsberoendet.

Så får vi ordning på bidragsberoendet och arbetslösheten i Gävleborg och Sverige.

Lars Beckman

Riksdagsledamot Gävleborg (M)

William Elofsson

kommunalråd i opposition Gävle kommun (M)

Jonny Bratberg

kommunalråd i opposition Sandvikens kommun (M)

Ziita Eriksson

oppositionsråd Hofors kommun (M)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy