Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Korta väntetiderna i ögonsjukvården

Synskadades Riksförbund är landets största organisation av och för synskadade kvinnor, män och barn. Förbundet eftersträvar jämlika villkor för synskadade, inom alla samhällsområden.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Förbundet eftersträvar jämlika villkor för synskadade, inom alla samhällsområden."

Bild: Arkivbild

Annons

SRF har låtit undersöka väntetiderna för ögonsjukvård i samtliga regioner i landet fortlöpande under senare år. Det måste konstateras att situationen försämrats på de flesta håll. Ett av de områden där situationen blivit svårare är Gävleborgs län. Allt fler behandlingar kan inte utföras inom vårdgarantins gränser, det vill säga 90 dagar efter remiss. Gävleborgs län det vill säga Region Gävleborg ligger inte sist i landet, men avgjort på den nedre halvan i jämförelsen.

Annons

Annons

I vårt land kan vi glädjas åt god ögonvård, som innebär att allt färre människor behöver förlora synen och de som ändå gör det, har större förutsättningar att behålla delar av sin synförmåga. Långa väntetider skapar oro hos de som drabbas och alla skulle därför tjäna på att väntetiderna blir kortare. I allra värsta fall kan väntetiden innebära att de problem som finns med ögonen och som inte åtgärdas, leder till permanent synnedsättning, något som självfallet måste undvikas.

Synskadades Riksförbund oroas av de försämringar som framgår av förd statistik från SKR, (Sveriges Kommuner och regioner), där undersökningen hämtat aktuella siffror.

SRF Gävleborg samlade till årsmöte uppmanar Region Gävleborg:

- Att inventera och åtgärda bristerna i ögonvården i Region Gävleborg, så att väntetiderna kan kortas och nödvändiga behandlingar kan genomföras inom ramen för vårdgarantin.

Antaget av SRF Gävleborgs representantskaps årsmöte 2022-04-23

Christina Lundgren

SRF Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy