Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Många har inte sin astma under kontroll

Nästan var tionde svensk – 800 000 personer – lider av astma. Allt för många av dem har fortfarande inte sin astma under kontroll. Den svenska astmavården är bristfällig och i dag, den 3/5, på den internationella astmadagen, vill vi uppmana till förbättringar.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Att leva med astma är som att stundtals tvingas andas genom ett sugrör."

Bild: Arkivbild

Annons

Astma kan numera behandlas så effektivt att du kan leva ett vanligt liv och vara symtomfri. Du kan sova bra, utöva idrott eller gå på promenad i vårsolen. Allt utan att drabbas av andnöd eller känslan av att kvävas.

Trots det har var tredje person med astma fortfarande okontrollerad astma. De plågas av ständig hosta på nätterna, regelbundna astmaanfall där luftrören dras ihop sig och de måste anpassa sina liv för att undvika allt för stor ansträngning. Att leva med astma är som att stundtals tvingas andas genom ett sugrör.

Annons

Annons

Det finns hjälp att få. Och därför behöver den svenska astmavården förbättras.

• Se till att alla med astma har en skriftlig personlig behandlingsplan. I dag gäller det bara för var tredje vuxen och vartannat barn.

• Följ regelbundet upp astmapatienter med till exempel spirometri. Detta har tyvärr blivit alltför ovanligt under pandemin.

• Säkerställ att det finns vårdcentraler med astma- och allergisköterskor, helst certifierade enligt SKR:s modell. Tyvärr saknas certifierade vårdcentraler i vår region något vi önskar att det prioriteras inom kort.

• Anställ allergikonsulenter som bland annat kan hjälpa till med miljön i förskola för barn med svår astma eller allergi. Utvärderingar visar att de sparar in sin egen lön genom att minska akutbesöken för barnen. Tyvärr finns inte det heller i vår region.

• Se över övergången mellan barn- och vuxenvård. Det är svårare att få vård som vuxen, och det kan vara svårt för en 18-19-åring som har många andra förändringar att hantera samtidigt. I stället för en mjuk väl förberedd övergång innebär den i dag ofta ett steg ut i ingenting. Det är alldeles för vanligt att 20-åringar helt saknar regelbundna vårdbesök.

I Luftvägsregistret, kvalitetsregistret för astma, kan ni som är ansvariga för vården se hur vi ligger till i vår region. Det är en bra utgångspunkt för arbetet med att förbättra astmavården och på så sätt underlätta andningen för de cirka 28 776 personer i vårt län med astma.

Annons

Vi är mycket tacksamma att region Gävleborg satsar på att utbilda vuxenallergologer, en mycket viktig pusselbit i vården som generar bättre vård för personer med svår astma- och allergisjukdom.

Sanna Sepänaho

ordförande Styrelsen i Astma- och Allergiföreningen region Mellannorrland 

Anette Torvidsson Eriksson

ombudsman

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy