Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Nu blir det helt enkelt för dyrt att bygga

När Moderaterna och Sverigedemokraterna i höstas röstade bort det statliga investeringsstödet för nybyggnation av bostäder där hyrorna kan hållas nere varnade många för att det skulle stoppa byggnationen av nya bostäder som vanliga löntagare har råd att bo i.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"M och SD fullbordar trippelstöten mot bostäder med rimlig hyra i hela kommunen."

Bild: TT

Annons

Det varnades också för att byggnation i yttre kommundelar skulle omöjliggöras. Det stoppade inte M och SD:s framfart mot en bostadspolitik som gynnar de som inte är rika eller som inte bor i centrala stan.

Nu stoppas en stor del av Gavlegårdarnas planerade nybyggnationer. Till exempel de efterlängtade seniorbostäderna i Bergby som vi socialdemokrater drivit fram, där det har varit helt avgörande att kunna nyttja investeringsstödet för att möjliggöra nybyggnation med rimligare hyror.

Annons

Först har åren av coronapandemi påverkat produktion och leveranskedjor i världen. Sedan gör det olagliga och orättfärdiga kriget i Ukraina att tillgången till byggmaterial försämras och fördyras. Med borttagandet av investeringsstödet som kunde användas av både privata och allmännyttiga bostadsbolag så fullbordade M och SD trippelstöten mot det planerade bostadsbyggandet i Gävle kommun och i resten av Sverige. Nu blir det helt enkelt för dyrt att bygga för att hyresgästerna ska kunna klara hyresnivåerna.

Annons

Utan investeringsstödet och med den påverkan som både pandemi och krig i Europa har på byggsektorn så blir hyrorna så höga för seniorbostäderna att det är osannolikt att det finns någon som har råd att bo där. Utan investeringsstödet blir det sannolikt också omöjligt att bygga utanför centrala delar av staden med rimliga hyror.

Sedan 2017 när S-regeringen införde satsningen har 873 lägenheter byggts med hjälp av stödet, bara i Gävle kommun. För en vanlig familj eller hushåll så handlar det om över 1000–2000 kronor i lägre hyra varje månad, i skillnad mot utan stöd.

Inget svenskt politiskt parti kan lastas för pandemi och krig. Men politik gör skillnad och här ser vi hur klassiskt dålig högerpolitik slår mot vanligt folk när investeringsstödet hade varit viktigare än någonsin. För oss är det omöjligt att förstå hur man kan drivas av ett engagemang att göra det svårare och dyrare för människor att bo. Men det är nu verklighet tack vare trippelstöten som fullbordas av Moderaterna och Sverigedemokraterna.

Annons

Det behövs ett stärkt statligt investeringsstöd. Boendemöjligheterna i hela Gävle kommun måste förbättras. Seniorerna i Hamrångebygden ska kunna bo kvar i sin bygd, Forsbacka och andra serviceorter ska kunna få fler lägenheter och unga ska ha råd att flytta hemifrån. Det löftet tänker vi Socialdemokrater gå till val på!

Åsa Wiklund Lång (S)

kommunstyrelsens ordförande i Gävle

Jörgen Edsvik (S)

kommunalråd

Torgny Jacobsson (S)

vice ordförande i Gavlegårdarna

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy