Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Skillnaden i kostnader för äldreomsorgen är stor

Äldreomsorgen är näst skolan den viktigaste valfrågan. Det menar kommunalpolitikerna själva, enligt en ny enkät från Sveriges Radios Ekoredaktion där över 1 700 politiker svarat.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Äldreomsorgen är näst skolan den viktigaste valfrågan. Det menar kommunalpolitikerna själva..."

Bild: TT

Annons

De aspekter på äldreomsorgen som politikerna finner mest angelägna är personalens arbetsvillkor och hur kommunerna ska lösa kompetensförsörjningen.

Givet de brister som på olika håll i landet blottlades i samband med pandemin är detta alls inga konstiga prioriteringar. Ändå finns skäl att lyfta ett varningens finger för att den politiska lösningen på dessa båda problem kan komma att stavas mer pengar, det vill säga skattehöjningar.

Annons

Annons

Vi i Kommissionen för skattenytta är i och för sig inga generella motståndare till höjda skatter. Det kan behövas för att kompensera för exempelvis demografiska förändringar. Men vi menar att politikerna först måste titta på hur effektivt de skattemedel som redan tillförs verksamheterna används. Här är det också viktigt att betona att en effektivisering inte behöver betyda att mindre resurser tillförs verksamheten, utan det kan lika gärna handla om en justering som innebär mer kvalitet för samma skattepeng.

När det gäller äldreomsorgen kommer vi att presentera en större rapport i samband med sommarens Almedalsvecka. Men låt oss redan nu något lyfta på förlåten när det gäller Gävleborg.

Om vi tittar på kostnaden för äldreomsorgen per individ från och med 80 års ålder så ser vi att allra mest belastas skattebetalarna i Hofors kommun med 331 758 kronor. Lägst kostnad per individ i detta åldersspann betalar kommuninnevånarna i Ovanåker med 228 039 kronor.

Att invånarna i Hofors betalar 45 procent mer för varje person i äldreomsorgen än kommuninvånarna i Ovanåker är sannolikt också något som väljarna önskar att politikerna förhåller sig till i valrörelsen. Beror det på att kvaliteten är 45 procent högre i Hofors, eller beror det på att Ovanåker får ut mer äldreomsorg för varje krona?

Annons

Residenskommunen Gävle ligger mitt emellan med 261 275 kronor; 27 procent billigare än Hofors, men 15 procent dyrare än i Ovanåker. Motsvarar det kvalitetsnivån i Gävle?

Annons

Det är denna jämförelse inom olika välfärdsområden som vår ordförande Leif Östling syftar på med sin fråga: Vad f-n får jag för pengarna? Fler personer borde ställa sig den frågan. Och framför allt, fler politiker borde försöka svara på den.

Bettina Kashefi

Kanslichef, Kommissionen för skattenytta

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy