Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Yttrandefriheten måste värnas

Yttrandefriheten är en av de största grundstenarna för en demokrati. Det känns i dagens läge mer än aktuellt att lyfta den, både med tanke på påskkravallerna och vad som sker i Ryssland och Ukraina. Vi som har vår frihet och yttrandefrihet kvar bör ta varje tillfälle i akt att göra vår röst hörd och värna och stärka yttrandefriheten.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Patrik Stenvard (M), regionråd i opposition och Alexander Hägg (M), regionråd i opposition.

Bild: Arkivbild

Annons

I media kan vi följa hur yttrandefriheten i Ryssland begränsats för att nu vara obefintlig i takt med att kriget fortsätter. All fri och oberoende media har stängts ner likt de sociala medierna som ersatts med Kreml-kontrollerade sociala medier. De som nämner kriget för vad det är, ett krig, tystas på ett eller annat sätt. Meningsmotståndare försvinner snabbt och ryssar flyr landet för att finna en fristad i fria demokratier.  Det är hårresande för alla att tänka sig att leva under dessa förhållanden. Som politiker är det otänkbart att inte få kritiskt granska och kritisera den politiska motståndaren när det är befogat, likaså att inte själv bli granskad och kritiserad av andra politiker, väljare och media. Det hör till demokratins principer, det är yttrandefrihet – att få säga sin mening.

Annons

Annons

Påskkravallerna har skapat debatt utifrån de massiva och aggressiva upplopp som blev reaktionen på koranbränningen. Det är fullständigt oacceptabelt, vi kan aldrig tillåta detta angrepp på yttrandefriheten och rättsstaten hur provocerande saker än må te sig vara. 

Någonting som provocerat här i Region Gävleborg och som skapat het debatt är den heta frågan kring kulvertkonst. Där har vi som politiker fått höra av majoritetspolitiker att vi inte har rätten att ha en åsikt om konst. Medarbetare har i sin tur uttryckt i media att de inte vågar uttala sig med namn och bild av rädsla för att få sparken. Det här är allvarligt, här behöver vi politiker stå upp för varandras rätt att tycka, även om konst, och för medarbetarnas rätt till sin meddelarfrihet.

Vi måste fortsätta värna individens frihet och rätt att uttrycka sin åsikt, vi ska välkomna granskning och inte rädas meningsmotstånd. Tvärtom välkomnar vi det, rätten att tycka olika och rätten att uttrycka det. Förhoppningsvis respekterar vi också varandra trots meningsmotstånd. 

Patrik Stenvard (M)

Regionråd i opposition

Alexander Hägg (M)

Regionråd i opposition

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy