Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Internationella barnmorskedagen firas världen över

I dag, den 5 maj, firas den internationella barnmorskedagen världen över.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"I Sverige saknar samtliga 21 regioner barnmorskor..."

Bild: Arkivbild

Annons

I år firas barnmorskedagen med temat "100 years of progress” och leds av det internationella barnmorskeförbundet International Confederation of Midwives som fyller 100 år i år.

Bristen på utbildade barnmorskor kostar över 800 kvinnors liv per dag på grund av komplikationer vid graviditet, förlossning och osäkra aborter. Utbildade barnmorskor beräknas kunna förhindra mer än 80 procent av världens mödra- och barnadödlighet, men pandemin och nu även krig och konflikter har försämrat situationen för världens kvinnor och barn. I vårt närområde flyr nu gravida kvinnor från Ukraina eller tvingas föda under riskabla omständigheter.

Annons

Annons

I Sverige saknar samtliga 21 regioner barnmorskor och ersätter därför barnmorskor i för stor utsträckning med grundutbildade sjuksköterskor, till exempel i den ömtåliga vården efter förlossning. Det ger sänkt vårdkvalitet och är inte acceptabelt i ett rikt land som Sverige. Lösningen ligger i att barnmorskor får arbeta under rimliga villkor, med en löneutveckling som speglar både kompetens och ansvar, fyra veckors sammanhängande semester under sommaren, tillsammans med möjligheten att hinna göra ett bra jobb.

Vi firar den internationella barnmorskedagen med en vision om att alla världens kvinnor, ungdomar och barn ska ha tillgång till utbildade, kompetenta och motiverade barnmorskor under hela livet. Det handlar om nu men också om allas vår gemensamma framtid.

Gästriklands barnmorskeförening

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy