Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Alla allergiker bör vara lika viktiga

Vi har flera medlemmar som går i skola/förskola som är i behov av torkskåp, som är utan proteiner för djur. Skolan/förskolan erbjuder torkskåp till alla barn som inte är allergiker och detta bör ses över.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Sex procent av alla tolvåringar har djurallergi och 15-20 procent av alla vuxna. 40 procent av alla barnfamiljer har djur hemma och deras allergener följer med till skolan."

Bild: TT

Annons

Antingen bör ni erbjuda alla samma sak eller ta bort alla torkskåp. Det är jobbigt både för barnen och deras vuxna när de måste påminna om att de inte får hänga in i skåpen och det gör att barnen får känna sig utanför. De barn som är allergier behöver även mera kläder, då dessa kläder inte hinner torka till nästa rast!

Det finns många olika tips och ett är att ha ett torkskåp som står så att alla på lågstadiet och sexårs kan komma åt det. Skolan kan även göra allergironden och där är det en digital checklista som Astma och allergiförbundet tagit fram. Tillgängligskola.nu finns även tips om rutiner som skolan kan göra för att alla barn ska vara lika mycket värda. Barnen som är allergiska ska inte ha hylla bredvid en kompis som har djur, de ska inte sitta bredvid en kompis som har djur.

Annons

Annons

Sex procent av alla tolvåringar har djurallergi och 15-20 procent av alla vuxna. 40 procent av alla barnfamiljer har djur hemma och deras allergener följer med till skolan. 27 procent uppgav att de hade allergiska besvär och hälften av dem sa att deras besvär förvärras i skolan.

Det finns olika symtomer för pälsdjursallergi dessa är de vanligaste:

• att näsan rinner och du nyser

• att du blir täppt i näsan

• att ögonen kliar och blir röda

• att du får hosta

• att du får astmaliknande

Personer med djurallergi har högre risk att utveckla astma med symtomer med svårigheter att andas, hackig hosta och pip i bröstet. Vissa får även hudproblem i form av klåda och nässelutslag efter kontakt med pälsdjursallergener.

Skolor, förskolor och fritidshem ska vara tillgängliga för alla. Enligt skollagen har alla barn rätt till utbildning. Det innebär att lokaler måste vara anpassad så att alla barn kan delta utan att bli sjuk (Sveriges riksdag, 2010).

Vi vill att alla barn ska vara lika värda samt ha samma förutsättningar! En enkel sak är att skaffa torkskåp till förskolor/skola/fritids som är djurfria. Det underlättar för personal/föräldrar/barnen. Allergi familjer behöver köpa flera ytterkläder/kläder om olyckan är framme eller regn sättet blir för blött behöver de en till uppsättning. Att skaffa ett torkskåp är en enkel åtgärd för att allergi barn inte ska känna sig utanför och känna sig lika viktiga som alla andra barn!

Åse-Maléne Jonsson

Kassör, Astma och Allergiföreningen i Gävle

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy