Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Gävle

Debatt: Lyssna på Pierre Schori om Nato

Dieter Stöpfgeshoff, dokumentärfilmare och fotograf i Gävle, skriver i en debattartikel om att han inte vill att Sverige ger upp sin oberoende röst.

Nato - ja eller nej?

Bild: TT

Annons

Den politiske veteranen Pierre Schori har i åratal varit motståndare till ett svenskt medlemskap i Nato. Nu manar han till grundlig reflektion om vilka värden som skulle gå förlorade om Sverige skulle bli medlem. Sverige skulle förlora sin internationella medlarroll, sin så viktiga röst mot kärnvapen, sitt anseende som ett land som inbjuder till konfliktlösningar och vågar ta ton i en kamp för en värld med moraliskt ansvar.

Annons

Annons

Pierre Schori: Äntligen en röst, som balanserar, blickar framåt och tillbaka och som inte låter sig fångas av rädsla och paniska beslut. Tänker jag på dig så tänker jag på Olof Palme med sitt orädda sanningspatos och sitt mod att med ytterst skarpa ord fördöma till exempel USA:s folkmord i Vietnam. Ett alliansfritt Sverige är för mig ett land med tydlig fokus på en stark medlarroll i en värld som står inför avgörande frågor om hela sin existens.

Världen behöver länder där kunskap, forskning och bildning står i upplysningens tjänst att förbättra levnads- och överlevnadsvillkoren för alla världens folk.

Vapenanvändning, vapenhot och avskräckning genom vapen är i mina ögon tecken på dumhet, avhumanisering och total nonchalans för spirande alternativa konfliktlösningar.

De ryska soldaterna som nu krigar och mördar i Ukraina på befallning av en vapenfixerad, makthungrig diktator är politiska offer utan möjlighet till insyn vad kriget egentligen handlar om: ett aggressivt överfall av ett land som efter olika historiska hinder på vägen bekänner sig till demokratiskt styre, motsatsen till Rysslands förtryckarstyre.

I detta sammanhang vill jag gärna framhålla en för många soldater i världen vägledande tanke av den tyska dramatikern Bertolt Brecht, nämligen att soldaterna måste lära sig att fienden inte ligger framför dem, utan för det mesta bakom dem. Den tanken håller vid analys av första världskriget, andra världskriget och nog för de flesta av världens krigsplatser.

Det är bra att kunna ”riktningar” när man är människa och vill förbli människa.

Dieter Stöpfgeshoff

Dokumentärfilmare och fotograf i Gävle

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy