Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Man måste kunna få betala med kontanter för vård

År 2015 fastställde Högsta Förvaltningsdomstolen att landets dåvarande landsting, nuvarande regioner, är skyldiga att ta emot kontant betalning för vårdbesök. Man ska alltså kunna betala med svenska pengar för svensk vård. Det här låter väl ändå ganska rimligt, eller?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Man ska alltså kunna betala med svenska pengar för svensk vård."

Bild: TT

Annons

Att kontanter ska vara ett funktionellt betalningsmedel inom svensk offentlig vård känns särskilt angeläget med tanke på de råd som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ger oss om att ha tillgång till sedlar i små valörer. Detta är extra angeläget i dessa orostider med ett storkrig i Sveriges absoluta närhet.

Fast hur ser det då ut i Region Gävleborg? Jodå, vi i Sjukvårdspartiet Gävleborg lade redan år 2015 in en motion om att möjliggöra den obligatoriska möjligheten till kontant betalning även här. Hur gick det då för motionen? Avgör själva: vid regionfullmäktige den 16 februari år 2022, det vill säga efter närmare sju års väntan, togs frågan upp men de styrande inom S, C, V och MP hänvisade till att man ville studera ett pilotprojekt avseende kontant betalning vid sjukhuset i Bollnäs innan man tog ställning i frågan.

Annons

Annons

Att de styrande i region Gävleborg, alltså S, C, V och MP inte verkar ta det här med lagar, regler, ordning och reda på så stort allvar är inget nytt i denna region, men att de också nonchalerar alla de människor som har svårt för andra betallösningar än riktiga pengar är mer oroande.

Bryr sig S, C, MP och V inte sig om de svaga i vårt samhälle?

Fredrik Röjd, Färila, Kent Olsson, Hofors, Anna Smith, Tallåsen, Bernt Larsson, Årskogen, Sjukvårdspartiet Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy