Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Svik inte Gävleborgs pensionärer

En miljon svenska pensionärer räknar med att snart få höjd pension. Det handlar om garantitillägget som ska ge dem i snitt 750 kronor mer i månaden. För hälften av dem är höjningen hela 1000 kronor i månaden. Allt är skattefritt.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ulla Andersson (V), riksdagsledamot.

Bild: Arkivbild

Annons

I Gävleborgs län ska hela 36196 pensionärer få en höjning, i våra kommuner Sandviken, Ockelbo, Gävle och Hofors handlar det om 17375 pensionärer. Det är resultatet av de krav som Vänsterpartiet ställde i förhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet inför statsministeromröstningen i höstas.

Sveriges pensionssystem ger inte den tryggheten det borde ge. Sverige har större andel fattigpensionärer än något annat nordiskt land. Hela 300 000 pensionärer lever med låg ekonomisk standard. En genomsnittlig kommunal- eller industriarbetare som går i pension i dag får mindre än hälften av sin slutlön i allmän pension. Om vi inte gör något kommer siffran vara ännu lägre för framtidens pensionärer.

Annons

Annons

Situationen för dem som har lägst pensioner är väldigt tuff och den behöver förbättras först. Därför har vi nu sett till att det finns ett konkret förslag på riksdagens bord. Garantitillägget går till alla som har garantipension. Det är varannan kvinnlig pensionär. Det gäller sju av tio kommunalare. Det är människor som slitit länge och nu både behöver och förtjänar en bättre ekonomisk situation.

I dag skjuter priserna på mat, energi och drivmedel i höjden. De låga pensionerna var ett problem tidigare, men med dagens priser blir en pensionshöjning än mer angelägen. Människor måste ju kunna få vardagen att gå ihop.

Vi har hört de andra partierna prata om att de vill förbättra situationen för pensionärer. Nu får vi se om de menar allvar eller inte. Vänsterpartiet och Gävleborgs pensionärer räknar med att de andra partierna inte stoppar garantitillägget. Allt annat vore ett svek mot Sveriges pensionärer. Vänsterpartiet är tydliga: höj de lägsta pensionerna.

Ulla Andersson (V), riksdagsledamot Joel Nordkvist (V), distriktsordförande Lillemor Mauritzdotter Nylén (V), oppositionsråd V Sandviken  Martin Sund Svensson (V), ordförande V Ockelbo Maritha Johansson (V), oppositionsråd  V Gävle Gabriella Eidhagen (V), ordförande V Hofors

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy