Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Dyster framtid för Hofors kommuns ekonomiska utveckling

Starka synpunkter från revisorerna och återremiss på årsredovisningen vid KF 26 april.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Nu får det bli ordning och reda i Hofors Kommun!"

Bild: Arkivbild

Annons

Årsredovisningen för 2021 är dyster läsning för kommuninvånarna.

Budgeten sade +17 miljoner Med hjälp av statliga bidrag och ökade skatteintäkter får vi till en liten vinst på 3.2 miljoner.

Våra nämnder kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden går back. Har överskridit sina budgetar med 39 miljoner. Vi har stora investeringar i snar framtid. Ett äldreboende där byggkostnaderna stiger med minst åtta procent /år. Innebär en kostnadsökning med 30 miljoner. Vi behöver återställa vägar, gator, kommunala fastigheter; en beräknad underhållsskuld på minst 100 miljoner.

Annons

Annons

Vi Moderater vill se en långsiktig åtgärdsplan för att återställa vår gemensamma egendom till godtagbart skick. Planen skall också omfatta finansiering. Vi kan inte fortsätta den kapitalförstöring som råder i dag.

Översiktsplanen säger att vi ska utveckla kommunen i samarbete med våra innevånare. Här måste vi också ha en finansieringsplan. Annars är översiktsplanen bara ett inriktningsdokument fylld med luft. Kommunen har ett borgensåtagande på 430 miljoner som försvårar framtida investeringar via lån.

De tre viktigaste av kommunfullmäktige fastställda mål uppnås inte:

ekonomisk hushållning.

hur kommunstyrelsen hanterar givna ramar.

årets resultat efter finansnetto.

Många brister som noterats i många år har inte korrigerats trots återkommande synpunkter från revisorerna. Revisorerna anser att kommunens årsredovisning inte är rättvisande på grund av avsteg från god redovisningssed.

Kommunen avser att återställa balanskravresultatet på längre tid än tre år vilket är i strid med 12§11 kap. Kommunallagen.

Klarar inte kommunen att hålla budgeten 2022 så kommer inte tidigare års underskott i balanskravet att kunna återställas. Kommunstyrelsen har dessutom inte gjort en egen bedömning av måluppfyllelsen för god ekonomisk hushållning.

Nu får det bli ordning och reda i Hofors Kommun!

Ziita Eriksson Oppositionsråd M

Alf Persson KF

Daniel Nyström KF

Anna Magnusson KF Kandidat

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy