Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Vi hjälper långtidsarbetslösa varje dag

Långtidsarbetslösheten biter sig fast i Gävleborgs län. Drygt 6 000 personer har varit inskrivna på Arbetsförmedlingen längre än ett år. I debatten har det framförts att vi matchningsföretag bara kan hjälpa personer som står nära jobbmarknaden. Det är en felaktig och olycklig signal – inte minst till de arbetslösa. Vi hjälper långtidsarbetslösa varje dag. Vi gör det bra. Och nu vill vi att fler arbetslösa ska få chansen!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Anne Buckard, VD Maximus Sweden.

Bild: Privat

Annons

Gävleborg tillhör de län med högst arbetslöshet i riket. Även om arbetslösheten har minskat det senaste året så är alltjämt 13 000 personer inskrivna vid länets arbetsförmedlingar. Vad som är allvarligt är dock att långtidsarbetslösheten biter sig fast. För de allra längst ifrån arbetsmarknaden – mer än två år – har inskrivningstiderna ökat med 13 procent jämfört med förra våren.

I debatten framförs allt för ofta att matchningsföretag som är upphandlade av Arbetsförmedlingen inte möjliggör bättre jobbchanser för långtidsarbetslösa. Det har tyvärr blivit ett slentrianmässigt mantra som till exempel nyligen framfördes i Sveriges Radio (I programmet ”Därför vill politikerna inte ta upp frågan om långtidsarbetslösheten”, 1/4).

Annons

Dessutom talas det ofta om våra verksamheter som om fristående aktörer vore ett nytt fenomen. Det är bekymmersamt om fel signaler kablas ut – inte minst för de arbetslösa som behöver hjälp att öka sina jobbchanser. Vi är angelägna om att klargöra några saker:

Annons

För det första, vi som fristående aktörer arbetar med långtidsarbetslösa varje dag. De senaste resultaten för en av de största arbetsmarknadsinsatserna där vi ingår, kundval rusta och matcha (KROM), indikerar att mer än hälften av de som får stöd av oss kommer vidare i arbete. Det är klart bättre resultat än andra jämförbara åtgärder (exempelvis de omdiskuterade Extratjänsterna).

För det andra, våra metoder och beprövade arbetssätt har funnits på svensk arbetsmarknad i flera decennier. Det började i partsmodellen genom trygghetsorganisationernas arbetssätt. Därefter har vi sedan mitten av 2000-talet varit en integrerad del i arbetsmarknadspolitiken.

Om något är problematiskt så är det att inte tillräckligt många som faktiskt behöver ett träffsäkert matchningsstöd får det. Faktum är att endast en femtedel av de som är inskrivna vid Arbetsförmedlingen får stöd genom KROM.

Nyckeln till framgång i jobbförmedling generellt är att mäta resultat och belöna varaktiga jobblösningar. Arbetslösa som får god information om vilka aktörer som levererar goda resultat kan välja den förmedlare som är bäst utifrån individens behov.

Arbetslösa har dessutom rätt att rösta med fötterna: om man är missnöjd får man byta förmedlare. Med tiden ökar resultaten och kvalitén i utförandet – de fristående arbetsförmedlare med goda resultat får mer att göra, de med sämre prestationer gallras ut.

Annons

Annons

Samarbetet med Arbetsförmedlingen har funkat bättre och bättre genom åren. Det är vi glada för. Nu är det extra viktigt att alla parter jobbar tillsammans mot vårt gemensamma mål att hjälpa de arbetslösa. Ideologiska stridsyxor får vi lägga åt sidan.

Med rätt förutsättningar kan vi växla upp arbetet som vi fristående aktörer kan erbjuda ännu mer. Visste du att 99 procent av alla arbetslösa bor på en plats i vårt avlånga land som har tillgång till en fristående matchningsaktör?

Låt oss vara tydliga: vi matchningsföretagare är beredda att kavla upp ärmarna för Gävleborgs arbetslösa! Fler människor behöver få en delaktighet och den meningsfullhet som ett jobb innebär. Det tjänar alla på.

Anne Buckard, VD Maximus Sweden

Rasmus Rossi, VD Alea Kompetens

Tony Nilsson, VD Guldjobbet

Mats Christiansen, VD Curonova

Donnie Senkal, VD Clustera

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy