Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Är ni stolta över den sterila miljö ni skapat?

Gävle kommun och kyrkogårdsförvaltningen har med gemensamma krafter förvandlat en grön oas till en kal och trist anläggning. Hur tänker man? Förr tyckte vi om att gå genom den omfamnande, grönskande tunnel som ledde fram till ängen vid nuvarande Boulognerbadet.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Nu satsar Gävle kommun på "ett mer hållbart, grönare och tryggare Gävle", enligt en banderoll på den nu helt förvandlade platsen..."

Bild: Privat

Annons

Då var här magiskt och vackert och ett hem för fåglar och ekorrar. Nu satsar Gävle kommun på "ett mer hållbart, grönare och tryggare Gävle", enligt en banderoll på den nu helt förvandlade platsen. Samtidigt har kyrkogårdsförvaltningen fällt resterande träd på andra sidan det strikta trådstängsel som sattes upp för ett par år sedan, då en stor mängd träd också fälldes. En steril, fantasilös och ogästvänlig miljö har blivit resultatet, helt öppen för bullret från Västra vägen och med full insyn till kyrkogårdens lager för begagnade artefakter. Så, detta är ännu en väg vi inte behöver gå mer. De vägarna blir bara fler och fler i Gävle, på grund av en allt mer hårdhänt exploatering, röjning och kalhuggning av stadsnära grönområden.

Annons

Så, vad är "grönare" nu? Det gäller att tolka orden rätt i dessa tider av nyspråk. Språkets förvandling är både fascinerande och försåtlig. Att studera det är lika nödvändigt som lärorikt. Tänker jag efter så förstår jag att "hållbar" och "grön" numera inte betyder ökad varsamhet om det som växer och satsningar på biologisk mångfald, utan det betyder tvärtom att en massa påstått onödig, ovårdad, obehaglig och rentav skräckinjagande grönska tas bort för att ge plats åt parkeringar för diverse fordon, kala grus- och gräsytor, rätlinjig formgivning, belysningsstolpar, stubbåkrar och urblåsta parker där monokultur dominerar. Kvar blir snart sagt ingenting som lockar fantasin, skapar välmående och höjer livskänslan.

Annons

"...samtidigt har kyrkogårdsförvaltningen fällt resterande träd på andra sidan det strikta trådstängsel som sattes upp för ett par år sedan."

Bild: Privat

Är det alltså sådana miljöer vi stadsbor anses behöva mest, för vår rekreation, vårt välmående och vår hälsa? Gävle kommun liksom Svenska kyrkan behöver uppenbarligen hjälp och jag säger som Greta, lyssna på forskarna. Jag rekommenderar nämnda parter att ta kontakt med Högskolan i Gävle, där väsentlig forskning om vår gemensamma livsmiljö bedrivs. Allt för att inhämta kunskap om vilken typ av miljöer som får oss att må bra och för att stävja överdriven avverkning och undvika fadäser när skrivbordsprodukter, framtagna till storkostnad för oss medborgare, ska appliceras på verkligheten.

Dessutom kan resurser som i dag används för att göra parker och grönområden maskinbehandlade, kala och fula styras om till bortstädning av all den plast som tillåts skräpa ner såväl naturreservat som parker. Apropå sådant som ser ovårdat och otrevligt ut, och som dessutom verkligen är skadligt för miljön och levande varelser.

Camilla Dal

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy