Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
I dag kommer det att firas på våra fritidshem

I dag, 10/5, är det fritidshemmets dag och det kommer att firas på våra fritidshem i Gävle.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Fritidshemmen har en enorm potential att vara en fantastiskt viktig verksamhet för en majoritet av alla barn i Sverige."

Bild: Arkivbild

Annons

Våra fritidshem i Gävle är efterfrågade och uppskattade av såväl barn som föräldrar. I fritidshemmet får eleverna möjlighet att utveckla breda kompetenser såsom samarbetsförmåga, kommunikationsförmåga, problemlösning och estetiska uttrycksformer. Fritidspedagogiken fokuserar på elevernas sociala, emotionella och praktiska utveckling och en undervisning som kompletterar förskoleklassen och skolan genom att i högre grad vara situationsstyrd, upplevelsebaserad och grupporienterad. 

Annons

Annons

Fritidshemmet har en enorm potential att bidra till elevers utveckling. I Lärarförbundets politik för framtidens fritidshem identifierar vi satsningar som måste göras för att fritidshemmen ska bli bättre arbetsplatser och ha en positiv påverkan på både elever och vuxna genom hela skolsystemet. Lärarförbundet driver bland annat satsningar på att få ner antalet elever per avdelning, att få fler utbildade lärare, högre lön, bättre arbetsvillkor, bättre arbetsmiljö och en tydligare prioritering av fritidshemmet, från såväl som statligt håll som i kommunen och på den enskilda skolan.   

Under pandemin har personalen i fritidshemmet gjort ett strålande arbete och har varit en av de samhällsviktiga verksamheter som måste vara öppen och tillgänglig under svåra omständigheter. Naturligtvis har det påverkat lärarna i fritidshemmet med en hög arbetsbelastning att både täcka upp för varandra, jobba kort om personal och att kliva in i skolan för att hjälpa kollegor under deras frånvaro. Vi behöver därför förbereda oss för post-covid. Hur kan Gävle kommun se till att personalen i fritidshemmet fortsätter orka med sin viktiga verksamhet.

Fritidshemmen har en enorm potential att vara en fantastiskt viktig verksamhet för en majoritet av alla barn i Sverige. Den kan också vara en spännande, utvecklande och hållbar arbetsplats för tiotusentals lärare och andra anställda.

Nu ser vi till att förverkliga den potentialen!

Lärarförbundet

Mikael Forsberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy