Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Stoppa all vindkraft både på land och till havs

Det senaste som det nu varslas om är en massiv satsning på havsbaserad vindkraft i våra känsliga innanhav. Detta ska alltså ske utan hänsyn till den sårbara marina miljön, utan hänsyn till yrkesfiskare, båtlivet och försvarsintressen.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Nej, dagens energipolitik är långt ifrån hållbar. Varför inte bejaka ny teknik inom kärnindustrin."

Bild: Arkivbild

Annons

Varje propellertorn avger cirka fem ton bisfenol under sin korta livslängd (cirka 15 år). Havsmiljön är tuff och dessa rotorblad förslits snabbt. I Bottenhavet, Kvarken och Bottenviken tillkommer en enorm ispress mot fundament och torn som kan få förödande konsekvenser. Vindkraftverk är som sagt kortlivade pjäser som är enormt dyra att bygga, dyra att underhålla, dyra att ansluta till elnätet.

Annons

Antag att det sätts upp 4000 vindsnurror fram till 2030. Då måste dessa ersättas 2045 det vill säga ungefär samtidigt som de kvarvarande reaktorerna är tänkta att avvecklas.

Annons

Nej, dagens energipolitik är långt ifrån hållbar. Varför inte bejaka ny teknik inom kärnindustrin. I vår omvärld satsas det friskt på SMR och där är Kanada föregångare. Sverige var en gång världsledande inom området så tradition finns!

Torbjörn Eriksson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy