Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Fyll de platta taken med solceller

De jättestora datahallarna, liksom den som Gävletablerade Microsoft har, behöver massor av elenergi. Men, det verkar som detta, starkt rabatterade, behov ska tillgodoses via luftkablar som stänger av Gävle/Rörbergs flygplats.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Vill inte Microsoft fylla sina stora, platta tak med solceller, så låt samhället tvinga dem till det..."

Bild: TT

Annons

Korkat enligt allt fleras åsikt. Men så stora mängder elenergi som en datahall kräver påstås inte kunna levereras medelst nergrävda kablar. Men hur mycket skulle det utifrån kommande elbehovet behöva minskas för att markkablar ska vara möjliga?

De jättestora datahallarna har platta tak som är som gjorda för mycket stora solcellsanläggningar, men säkert inte stora nog för att helt täcka en datahalls elbehov, men kanske stora och effektiva nog för att minska den utifrån tillförda elenergin så mycket att markbundna kablar är möjliga – vilket skulle rädda Rörbergs nödvändiga flygplats och dessutom landskapet där ikring.

Vill inte Microsoft fylla sina stora, platta tak med solceller, så låt samhället tvinga dem till det genom politiska beslut på kommunal, regional och nationell nivå.

Per Falk

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy