Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Nato är ingen självklarhet

Sverige har levt i fred i 200 år och vår alliansfrihet har tjänat landet väl. Sverige har också kunnat föra en egen utrikespolitik utan kopplingar till Nato och verkat som medlare i krigssituationer runt hela världen. 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Owe Hellberg, ersättare i kommunstyrelsen V.

Bild: Arkivbild

Annons

Det avskyvärda och brutala krig som pågår i Ryssland har lett till att planer på ett medlemskap i Nato har tagit fart ordentligt. Om Sverige går med, så skulle det vara ett av de mest avgörande beslut som fattats i landets historia. 

Ledande militärer, experter på rysk och amerikansk säkerhetspolitik med flera är de som deltar i debatter och informationsprogram och är alla för ett Nato-medlemskap. Nej-sidan får ett väldigt litet utrymme. 

Annons

Annons

Den svenska regeringen vill forcera fram ett ställningstagande och driver på sina medlemmar att snabbt fatta ett beslut, Vill inte ha den som en valfråga i höstens val om partiet kommer fram till att man ska rösta nej! 

Varför denna brådska, ledande militärer säger att det är osannolikt att Ryssland skulle angripa Sverige. Därför borde frågan hanteras mer grundläggande för att se efter om ett svenskt medlemskap i Nato är det bästa för Sverige. Får svenskarna fortsätta att leva i fred och i olika sammanhang verka för fred och nedrustning i hela världen utan atomvapen. 

Vänsterpartiet är emot ett medlemskap i Nato och tycker att diskussionen om ett medlemskap ska ske utan information hemlighålls. Vänsterpartiet vill också att frågan avgörs i en folkomröstning där svenska folket ska få all den information som går att kunna säga ja eller nej ett medlemskap. Att frågan skulle vara för svår att sätta sig in i är bara struntprat. När frågan om Sverige skulle vare med i EMU, frågan om Sverige skulle använda euron mm, så röstade svenska folket nej. Endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet var emot ett sådant beslut. Övriga partier och det svenska etablissemanget var för. I backspegeln kan vi set att det var ett klokt beslut, vilket de flesta håller med om. 

Annons

Frågan för eller emot ett medlemskap hänger nu på vad det Socialdemokratiska partiet kommer att fatta för beslut. S-kvinnorna har sagt nej och det finns ingen majoritet för ett medlemskap hos det svenska folket. 

Maritha Johansson

oppositionsråd V

Owe Hellberg

ersättare i kommunstyrelsen V

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy