Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Alla elever ska kunna nå sin fulla potential

Liberalerna är partiet som sätter skolan först. Det blir inte minst tydligt i det budgetförslag vi nu har presenterat i riksdagen. Liberalerna satsar mest på skolan av alla partier. Bara under de kommande åren satsar vi över 15 miljarder kronor mer än regeringen på skolan.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Hasse Backman (L), förbundsordförande Gävleborg.

Bild: Privat

Annons

Vi tror att kunskap rustar individen med en nyckel som kan öppna alla möjliga dörrar i livet. Den leder till frihet, idéer och innovationer – vilket i sin tur främjar utveckling, välstånd och framsteg för hela samhället.

För Liberalerna handlar även skolan om vår gemensamma demokrati. Individer som kan läsa, ifrågasätta och uttrycka sig är motståndskraftiga mot krafter som försöker kuva, styra eller kontrollera dem. Skolan utgör därför grundstommen i bygget av ett fritt och demokratiskt Sverige.

Annons

Annons

Alla elever ska få de förutsättningar som krävs för att lyckas i skolan. Det är därför vi satsar på fler tryckta läroböcker, fler behöriga lärare och mer resurser för språkutvecklande insatser redan i förskolan.

Liberalernas skolpolitik grundar sig i en elevsyn som förstår att alla barn och unga varken kan eller bör stöpas i samma mall. Alla elever ska kunna nå sin fulla potential – och det betyder att medan vissa elever kan gå före i skolan, så behöver andra mer stöd för att ta sig framåt.

Socialdemokraternas idé om att trycka in alla elever i samma klass i jämlikhetens namn har fått förödande konsekvenser – inte minst deras beslut att lägga ner speciallärarutbildningen, vilket orsakade enorm brist på speciallärare och en nedmontering av de mindre undervisningsgrupperna.

Sveket är hårt när de svagaste eleverna inte får det stöd de både förtjänar och borde ha rätt till. Liberalerna har därför avsatt 2,1 miljarder kronor i budgeten, som specifikt ska gå till att återupprätta särskilda undervisningsgrupper för elever i behov av det.

För Gävle ger det 18 miljoner kronor, vilket skulle innebära att 247 fler elever kan få hjälp i skolan genom särskilda undervisningsgrupper.

För Sandviken ger det åtta miljoner kronor, vilket skulle innebära att 113 fler elever kan få hjälp i skolan genom särskilda undervisningsgrupper.

Annons

För Hofors ger det två miljoner kronor, vilket skulle innebära att 26 fler elever kan få hjälp i skolan genom särskilda undervisningsgrupper.

Annons

För Ockelbo ger det en miljon kronor, vilket skulle innebära att 16 fler elever kan få hjälp i skolan genom särskilda undervisningsgrupper.

Per-Ola Grönberg (L)

Riksdagskandidat Gävleborg

Hasse Backman (L)

Förbundsordförande Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy