Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Dags att satsa i Ockelbo

Ockelbo kommun har god ekonomi. Mycket god. Det sammanlagda överskottet för åren 2004-2021 är över 150 miljoner kronor – med 2021 års resultat på 22,7 miljoner som pricken över i:et. Det är drygt åtta miljoner per år i genomsnitt.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Vi anser att det är dags att byta strategi och vi har några förslag om hur pengarna i ladorna kan användas mer strategiskt."

Bild: Arkivbild

Annons

Bakom överskotten ligger över 20 års hårt arbete i kommunen. Det har varit år av knappa resurser för att få ekonomin på fötter. Inte minst skolan har fått känna av den bistra ekonomin.

I dag är situationen en annan. Ockelbo har samlat i ladorna. De finansiella krav som regler och riktlinjer ställer på kommunen är uppfyllda.

Vad gör vi nu?

Det tycks som om kommunledningen har två mål – fortsätta samla i ladorna och fortsätta ge kommunstyrelsen medel att agera med kort varsel.

Annons

Annons

Vi anser att det är dags att byta strategi och vi har några förslag om hur pengarna i ladorna kan användas mer strategiskt. Satsningar måste kopplas till förändringsarbete, annars räcker pengarna inte så långt.

Vi måste sätta skolan och utbildning i centrum för satsningarna. Skolresultaten är på väg uppåt. De pedagogiska framstegen måste förstärkas med bättre villkor för skolans anställda och en trygg miljö fri från kränkningar för alla elever.

Miljöpartiet vill också att utbildningar i hantverk, gröna näringar och naturturism knyts till Ockelbo.

Ockelbo har en bra gång- och cykelplan, men utbyggnaden går för långsamt.

Kuxatrafiken kan stärkas med fler turer.

Vi vill att anställda i omsorgen ska ha sex timmars arbetsdag med oförändrad lön. Det är en arbetsmiljöfråga - och underlättar rekrytering i framtiden.

Vi vill se att den kulturmiljöplan som kommunfullmäktige beställde för ett antal år sedan blir verklighet.

Vi föreslår ökad kommunal närvaro i Jädraås, Lingbo och Åmot genom att kommunanställda är på plats regelbundet.

Arbetet för att öka andelen närproducerad ekologisk mat i kommunens verksamheter måste intensifieras.

En kommunalt finansierad lokal för kultur - utställningar, möten, musik etc - bör ordnas i centrum. Ockelbo är en av mycket få kommuner som saknar en  konsthall eller motsvarande.

Annons

Återbruk och återvinning måste öka, enligt den nyligen antagna kretsloppsplanen. Kommunen bör ta initiativ för att få sådana verksamheter på plats.

Annons

Saneringen kring Frankssons såg måste sättas igång. Med arsenik, dioxin och cancerframkallande ämnen i jorden är sågområdet vid Testeboån en av länets mest förorenade platser.

Våra förslag kostar pengar, men framför allt är de strategiskt viktiga för Ockelbos utveckling.

Niels Hebert

Miljöpartiet i Ockelbo

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy