Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Stadsträdgården–Boulognerskogen är vårt förnämsta kulturarv

I dag bygger inte kommunen i parker längre, man urbaniserar dem istället. Camilla Dal ställer frågan ”Är ni stolta över den sterila miljö ni skapat?”. (GD 9 maj 2022) Insändaren gläder mig då jag länge förespråkat varsamhet med tätortsnära miljöer. Camilla Dal vänder sig emot ”förbättringarna” i anslutning till Boulognerbadet, men för att ta det från början.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Desmeknopp. Bilden är tagen 2014 på slänten mellan parken och kyrkogården.

Bild: Privat

Annons

Året var 2012 och en förtätningsvåg svepte över landet, och självklart skulle Gävle dras med. Inspirerad av föreningar som YIMBY (Yes In My Backyard) planerades förtätningar av innerstaden. Först ut blev Klockgjutareparken. I den södra delen av parken skådar vi resultatet i form av några betongkolosser som skymmer den del av parken som blev över. Den 19 augusti 2012 hade Folkpartiet (dagens liberaler) ett upprop i Klockgjutareparken, en välbesökt tillställning med talare som försökte förmå publiken att ställa upp för bevarande av tätortsnära miljöer. Ärendet Klockgjutareparken beslutades, och finns redovisad av Ingegerd Sörgard. (GD 21 september 2012)

Nämndens beslut löd: Byggnads- och miljönämnden överlämnar utan ändring detaljplanen till kommunfullmäktige för antagande. För förslaget röstade fem socialdemokrater, en vänsterpartist och två moderater. Som motförslag ställde miljöpartiet, stödd av tre moderater, en anmodan om att remittera ärendet till fullmäktige tillsammans med en kritisk formulering. Folkpartiet och en moderat röstade för att förslaget hamnade i papperskorgen. Så byggdes husen i den vackra parken, och strax därefter kastade sig byggnads- och miljönämnden över Sofiaparken. Där stod ett okänt kulturarv i form av ett hundraårigt äppelträd planerarna missat, något som försenade byggnationen. Folkpartiet kämpade emot, men Mark- och miljööverdomstolen från Sundsvall tillkallades och gav sökt tillstånd. Gävleborna förstod dock äppelträdets kulturvärde och gjorde fortsatt motstånd mot byggnation, varför trädet bevakades kontinuerligt av frivilliga krafter. Ändock sågades det ner i ett obevakat ögonblick, utan att någon förövare greps. Kanske var det folkpartiet tillsammans med allmänhetens protester som ledde fram till erfarenheten, inga fler parker kommer fortsättningsvis att bebyggas.

Annons

Annons

Så åter till Camilla Dals insändare om urbanisering av området vid badet. Där har en del av komplexet Stadsträdgården – Boulognerskogen, bildad under 1800-talet efter engelsk modell, ersatts med en barockpark inneslutande en styrketräningsanläggning, trots att det redan finns en sådan på andra sidan Gavleån. Gävle berövades med ombyggnaden en utsökt lokal för desmeknopp, en rödlistad art, svår att finna på andra platser i närområdet. Gävle växer så det knakar och komplexet Stadsträdgården – Boulognerskogen är vårt förnämsta kulturarv, skapat till Gävlebornas fromma.

Därför bästa fullmäktigeledamöter läs Camilla Dals insändare och tag lärdom. Vi kommer ändå sinom tid förlåta ert misstag, ni ville väl. Linné uttrycker det sålunda: ”En ekonom utan kunskap om naturen är som en fysiker utan kunskap om matematik”.

Ove Lennström

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy