Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Rätt till fast läkarkontakt och en mer tillgänglig vård

Primärvården får nu ett betydande lyft, efter att Centerpartiet drivit igenom rätten till fast läkarkontakt samtidigt som vi skapar bättre tillgänglighet inom primärvården och kortar köerna inom ramen för Januariavtalet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Anders W Jonsson, riksdagsledamot (C) sjukvårdspolitisk talesperson.

Bild: Arkivbild

Annons

Alla har rätt till en trygg och nära vård, oavsett var i landet du bor. Att stärka hälsocentralerna och erbjuda fast läkarkontakt är därför helt centralt.

Svensk primärvård är navet inom sjukvården, det är dit alla patienter ska kunna vända sig för att få hjälp. Men tyvärr lyckas inte dagens vårdsystem alltid möta patienters behov av kontinuitet och tillgänglighet. 

Annons

Primärvårdsreformen handlar om att ge hälsocentralerna en mer central funktion i svensk sjukvård.

Annons

En förutsättning för att nå målet är att vi skapar bättre arbetsvillkor för läkare och annan vårdpersonal inom svensk primärvård. Centerpartiet vill därför se en rätt till fortbildning för legitimerad vårdpersonal, fler karriärmöjligheter samt ta bort hinder för att öppna mindre hälsocentraler.

I dag finns stora skillnader mellan olika regioner, både när det gäller väntetider och kvalitet. I landsbygdskommuner har vi tydligt sett att det finns mycket mer att göra för att stärka primärvården, inte minst för att anställa och behålla vårdpersonal.

Några av de delar Centerpartiet drivit och som nu ligger på riksdagens bord.

* Rätten till en fast läkarkontakt införs för alla patienter.

* Rätten att välja hälsocentral var som helst i Sverige säkras.

* Vårdgarantin förtydligas för att man ska kunna komma i kontakt med sin hälsocentral samma dag, och få en bedömning inom tre dagar.

* Möjlighet för hälsocentral att begränsa antalet listade patienter införs.

För Gävleborg så har det skett positiva förändringar under 2021. Under 2021 har 20 procent fler invånare i Gävleborg valt en fast läkarkontakt inom primärvården. Det innebär att var fjärde gävleborgare nu har en namngiven läkare på sin hälsocentral att vända sig till. 

Ökningen under 2021 är väldigt bra och visar att vi har tagit ett viktigt steg i rätt riktning. Trenden under 2022 är minst lika positiv i Gävleborg.

Annons

Annons

Med hjälp av den nationella primärvårdsreformen fortsätter vi arbetet för att nå ännu högre. Vid nästa årsskifte är målet att fler än hälften av gävleborgarna har en trygg och fast relation med sin läkare i primärvården.

Anders W Jonsson

Riksdagsledamot (C) sjukvårdspolitisk talesperson

Magnus Svensson

Regionråd (C) i Region Gävleborg

Annons

Annons

Till toppen av sidan