Annons

Annons

Annons

Gävle

Debatt
Vi tror på att alla elever ska få växa - spetsklasser för elever i högstadiet och gymnasieskolan

För Liberalerna handlar likvärdighet i skolan om att alla elever ska få lika goda möjligheter att nå sin fulla potential. Det betyder att vi inte nöjer oss med att lyfta de elever som inte lyckas – för oss är det också viktigt att skolan kan utmana de mest högpresterande eleverna. Ingen ska hållas tillbaka.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Christian Massana, Björn Hanerus

Annons

Under Liberalernas tid i regering infördes spetsklasser inom vissa ämnesområden för högstadiet och gymnasiet som försöksverksamhet. Utvärderingar visar positiva resultat: Både elever och lärare är nöjda och uppger att det råder hög nivå, kunskapsfokus och kvalitet.

Dessvärre visar Socialdemokraterna inget intresse för spetsklassernas framtid. Satsningen har inte permanentats, inga nya får startas och de som finns kommer att behöva stängas ner om inte en förlängning av satsningen beslutas. Det är ett svek mot eleverna. Det är en förlust för Sverige. Särskilt då vi sedan tidigare vet att högpresterande elever alltför ofta inte blir tillräckligt stimulerande i skolan.

Annons

Annons

Liberalerna vill gå en annan väg. Vi menar att spetsklasser borde bli ett permanent inslag i det svenska skolsystemet. Dessutom vill vi avsätta över 100 miljoner kronor för att stärka kvaliteten och fördubbla antalet spetsklasser. Vårt förslag innebär att Sverige går från runt 50 till över 100 spetsklasser för elever i högstadiet och gymnasieskolan.

I Gävle och Bollnäs ser vi stor potential att införa spetsklasser på våra högstadie- och gymnasieskolor. Genom att satsa på fler spetsklasser får de flitigaste och mest ambitiösa eleverna möjlighet att studera i både högre takt och på en högre nivå.

På samma sätt som vissa elever har behov av ett lägre tempo för att ta sig vidare, behöver andra motsatsen. Vi tror på att alla elever ska få växa.

Yanina Westergren (L)

gruppledare kommunfullmäktige Bollnäs

Kristofer Dahlgren (L)

utbildningspolitisk talesperson Liberalerna Gävle

Yanina Westergren (L) gruppledare kommunfullmäktige Bollnäs

Bild: Christian Massana

Kristofer Dahlgren (L) utbildningspolitisk talesperson Liberalerna Gävle

Bild: Björn Hanerus

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan