Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
När blir det folkomröstning om vilken arkitektur vi vill ha?

Gävle kommun har delat ut ett arkitekturpris till tre byggnader. Den första ”Tallkotten” av Pure Housing AB, är nog det värsta, ett svart höghus på ”Godisfabriken” med träfasad; mörk, dyster.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Den första ”Tallkotten” av Pure Housing AB, är nog det värsta, ett svart höghus på ”Godisfabriken” med träfasad; mörk, dyster."

Bild: Arkivbild

Annons

Ett riktigt lådhus! Bara att bygga med kulören svart i ett land där en stor del av tiden är mörk och kall med få soltimmar borde få hälsomyndigheten att agera och stoppa ett sådant dystert åbäke. Depressioner, sämre mående är konsekvens av sådan hemsk arkitektur.

Sedan har vi dagismodernismhuset av White arkitekter (den ökända firman som utsetts till Riksförfulare av Arkitekturupproret) och Prenova samt Murtek som utförare; med fönster huller om buller och grälla färger. Allt talas i floskler som ”Med stor skicklighet och lyhörd iakttagelseförmåga..” ”hållbar och framåtsyftande arkitektur”, det som i en tidigare artikel om Livsmiljö Gävles skövling av Boulognern, där förfulningen ”målas” över med ihåliga floskler. Detta är inget annat än greenwashing fast med byggnader.

Annons

Annons

Dessa byggnader är i högsta grad ohälsosamma både för människor, för staden och för alla som vistas kring dem. När blir det en folkomröstning om vilken typ av arkitektur som medborgarna vill ha? Särskilt när man vet att majoriteten vill ha vacker klassisk arkitektur. Detta görs i fler och fler kommuner, varför inte i Gävle? Det är djupt odemokratiskt. Något som även borde tas upp i demokratirådet på riksnivå.

Greenwashing arkitektur

Annons

Annons

Till toppen av sidan