Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Välj bygg – nio av tio byggföretag söker dig!

För att människor ska må bra behöver de ett jobb, ett hem och ett sätt att ta sig däremellan. När landets niondeklassare i dagarna gjort sitt definitiva gymnasieval, så kan de få alla tre. De kan få utbildning med nästintill garanterat jobb, samtidigt som man skapar hem och vägar för sig själv och andra. Allt som krävs är att de valt bygg- och anläggningsprogrammet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Niclas Engberg, företagsrådgivare kompetensförsörjning Byggföretagen

Bild: Anders Eklind

Annons

Sverige växer. Inom bara några år blir vi 11 miljoner invånare. Det kräver att vi bygger tusentals nya bostäder, investerar i ny infrastruktur och renoverar det befintliga bostadsbeståndet. För att klara av den här utmaningen har bygg- och anläggningsbranschen en nyckelroll. Men tyvärr finns ett stort hinder. Det är allt för få som bygger.

Den framtida kompetensbristen i byggbranschen är stor. Samhällsbyggnadssektorn behöver rekrytera tiotusentals personer de närmaste åren.  Bara för att täcka pensionsavgångarna krävs tusentals nya medarbetare. Och effekterna är tydliga redan idag.

Annons

Annons

En ny undersökning som Byggföretagen låtit göra visar att nio av tio byggföretag har svårt att få tag på arbetskraft. Mest är det yrkesarbetare som saknas. Det får stora konsekvenser för byggarna. De senaste tolv månaderna har tre av fyra företag tackat nej till jobb för att man inte haft tillräckligt med personal eller rätt kompetenser på plats.

Att välja bygg- och anläggning på gymnasiet innebär alltså i princip att man är garanterad ett jobb. Men att arbeta som byggare har även andra fördelar.

Yrkesrollerna att välja mellan är många. Bara inom byggsektorn finns 70 olika yrken.

Bygg- och anläggningsprogrammet erbjuder en kreativ miljö, där teori varvas med praktik såväl inom- som utomhus.

För den som så önskar finns det dessutom stora möjligheter till vidareutbildning på yrkeshögskole- eller högskolenivå.

Som byggare har man dessutom en avgörande roll i den nödvändiga klimatomställningen. Inte bara för att det nu görs många insatser för att minska branschens egna utsläpp, utan också för att man är med och bygger vindkraftverk, batterifabriker, järnvägar och allt annat som är en del av den gröna byggboomen.

Sveriges byggföretag skapar jobb, välfärd och framtidshopp. Generation efter generation bygger vi bostäder, kontor, vårdcentraler, skolgårdar och vägarna däremellan. Tillsammans bygger vi Sverige bättre. Hoppas ni vill vara med på den resan!

Elin Kebert,

kompetensförsörjningsexpert på Byggföretagen

Niclas Engberg

Företagsrådgivare kompetensförsörjning Byggföretagen

Annons

Annons

Till toppen av sidan