Annons

Annons

Annons

Ridsport

Debatt
Nu är det hög tid att prioritera ridsporten, Gävle kommun

Svar till moderaterna "Ridsporten förlorar hundratusentals kronor per år" GD den 14 maj

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den senaste årets svenska framgångar inom ridsport i allmänhet och hoppning i synnerhet tar avstamp i den satsning på ridskolor som inleddes på 40-talet. Det var då den svenska armén började ”avhästas” och de hästar som tjänstgjort fick nya uppgifter som ridskolehästar. Den svenska ridskolan är unik i sitt slag. Få andra länder i världen har bättre utbildade ridskolelärare. Inga andra länder i världen kommer ens i närheten av den omsorg och livskvalitet som svenska ridskolehästar har. Ingen annanstans är ridsporten genom ridskolorna fortfarande en sport för alla. Gammal som ung, stor som liten, rik eller mindre bemedlad – den svenska ridskolan är anledningen till att ridningen i Sverige fortfarande är demokratiserad.

Annons

Lerviks ridcenter.

Bild: Arkivbild

Annons

Ridsporten är Sveriges tredje största ungdomsidrott. 90 procent av utövarna är unga tjejer. Hos oss på GRS i Lervik är våra medlemmar välkomna varje dag. Vi har 500 medlemmar och cirka 600 besökare varje vecka. Det gör vår verksamhet inte bara till en idrottsanläggning där ungdomar utövar en sport under fasta tider utan även till en fritidsgård där dörren alltid är öppen. Förebilder är viktigt. Ridskolelärarna är de största förebilderna men också våra tävlingsryttare är viktiga förebilder som visar att mål går att uppfylla och drömmar går att förverkliga.

GRS har två av Sveriges bästa hopplag. Vi tävlar i den allra högsta serien – på såväl ponny som häst. I helgen befinner sig ett av våra lag på Strömsholm för att sätta Gävle på kartan och för att ta sig till SM-final. Ett stort hot riskerar dock att förvandla oss från ett vinnande lag till ett försvinnande lag. Vår anläggning har under en lång tid varit undermålig för den nivå på vilken vi bedriver vår verksamhet. I ett flertal andra kommuner har satsningar på ridsportsanläggningar gjorts och vi har blivit förbisprungna och omkullsprungna. Gävle Ryttarsällskaps anläggning bedöms numera inte längre vara i ett tillräckligt bra skick för att vi ska få arrangera tävlingar. Resultatet av detta är att vi årligen kommer att förlora hundratusentals kronor. Det är medel vi är beroende av för att kunna vara relevanta – både vad gäller utvecklingen av den dagliga ridskoleverksamheten såväl för vår framtid. Gävle är inte längre en stad som nationellt förknippas med ridsport – trots att vi tillhör den nationella eliten.

Annons

Annons

För drygt tio år sedan blev vi lovade ett nytt ridhus av Gävle kommun. Nu är det hög tid att man infriar sitt löfte. Om inte så kommer förebilderna på vår anläggning att behöva söka sig annanstans. Tävlingsryttarna måste se sig om efter nya klubbar att representera. Vår fantastiska personal behöver se sig om efter andra arbetsplatser och alla våra ridskoleryttarna får lägga sina ridhjälmar på hyllan. Ge oss möjligheterna att möta det stigande intresset för ridsporten! Att fortsatt agera plats för ungdomar i synnerhet och tjejer i allmänhet att känna sig välkomna och trygga på!

2021 var ett fantastiskt år för ridsporten. Det svenska hopplandslaget tog ett historiskt OS-guld och ett flertal kommuner landet runt kom till insikt om vilken makalöst bra sport ridsporten är. Jämlik, fostrande, engagerande. Och vilken fantastisk miljö som stallet erbjuder för alla ungdomar - inte minst för de som lider av psykisk ohälsa. För att inte tala om närheten till hästen - denna magiska varelse som låter oss få uppleva samspelet mellan människa och djur. Kan inte 2022 få bli ihågkommet som det år som de styrande i Gävle kommun äntligen gav oss de förutsättningar vi behöver för att utveckla vår anläggning? Så att den blir värdig ridsporten och dess utövare, men också så att vi kan fortsätta med det vi gör – och som vi är landets främsta inom. En ny anläggning som uppfyller dagens krav skulle inte bara bidra till fler utövare och bättre förhållanden för såväl personal som medlemmar – den skulle också stärka Gävle kommun som varumärke. Det finns mycket att önska om hur de kommunala medlen just nu fördelas mellan de idrotter inom vilka Gävle har lag i den högsta serien. För att inte tala om hur fördelningen är mellan könen ...

Gävle Ryttarsällskap har aldrig haft och kommer inte att ha någon koppling till politiska partier men vi kan inte låta bli att uppskatta Moderaternas engagemang i frågan. Vi hoppas och önskar dock att fler partier ställer sig bakom resonemanget att ridsporten fyller en oerhört viktig samhällsfunktion och är värd att värna om.

Styrelsen i Gävle Ryttarsällskap, 3 juni 2022

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan