Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Din köttkonsumtion är på bekostnad av djur och klimat

Tack Catarina Meurling för att du svarat på min insändare ”Det är hög tid att skrota köttnormen” från den 6/6.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Det är ditt val men fråga dig själv vem som får betala det verkliga priset för det."

Bild: TT

Annons

Du har faktiskt helt rätt när du skriver att jag inte kan tvinga dig att äta en vegetabilisk kost. Som privatperson kan jag inte heller tvinga någon att sluta bära päls eller bestämma att folk ska källsortera eller minska på flygandet. Det är politikerna som stiftar våra lagar men som medborgare i ett demokratiskt samhälle har jag möjlighet att upplysa om djurindustrins baksidor, bland annat genom att delta i blockader eller demonstrationer.

Annons

Annons

För faktum kvarstår trots allt. Djuren lider och klimatkrisen som delvis beror på djurindustrin blir alltmer kännbar i hela världen. Köttätarna anser ofta att veganer moraliserar över deras kostval och kommer med pekpinnar. De upplever sig kränkta när de får höra hur deras så kallade mat har tillverkats. Antagligen för att de är medvetna om hur djuren behandlas och det gnager i samvetet. Det bekvämaste vore givetvis om vi djurrättsaktivister tystnar så att våldet mot djuren kan fortgå i det tysta.

Tyvärr spär du på myten om att veganer bara lever på grönsaker. Det finns fantastiskt goda efterrätter, bakverk, hamburgare, pizza och andra läckerheter som är växtbaserade. Dessa alternativ är dock bättre ur ett klimatperspektiv och de sker inte på bekostnad av djur. Du skriver att man kan välja vilket kött man ska äta men det finns inget djur som vill dö för att hamna på din tallrik och det går heller inte att rättfärdiga ur ett moraliskt perspektiv.

Barn behöver inte heller skrämmas eftersom verkligheten i djurindustrin är tillräckligt obehaglig som den är. Ett besök på en bondgård kanske inte upplyser om vilket öde alla tusentals tuppkycklingar går till mötes eller att mejeriindustrin bygger på att kalven tas från kon.

Du kan använda din konsumentmakt genom att fortsätta stödja det lidande som pågår i djurindustrin genom att köpa animalier eller också kan du välja att köpa varor som inte är på bekostnad av djur och klimat. Det är ditt val men fråga dig själv vem som får betala det verkliga priset för det.

Helen Thelin

Annons

Annons

Till toppen av sidan