Annons

Annons

Annons

Gävle

Debatt: Välkommet engagemang i fristadsfrågan

Helene Börjesson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, svarar för Miljöpartiets räkning på Liselotte Fluhrs debattartikel om vad som händer med Gävle som konstnärsfristad.

Invigning av Seywan Saedians skulptur vid Gasklockorna. Foto: Privat

Annons

Liksom Liselotte Fluhr hoppas jag verkligen att vi snart kan få välkomna en ny fristadskonstnär till Gävle! Varje dag får vi kännedom om brott mot mänskligheten i olika delar av världen – självklart ska vi stå upp för konstnärlig frihet!

2014 lade vi i Miljöpartiet fram en motion om att Gävle skulle bli världens första fristad för en bildkonstnär. Detta på initiativ av vår kloka partikollega Niels Hebert. Som fristad agerar vi värd för en förföljd konstnär och tillsammans med övriga fristäder i världen utgör vi en stark röst för den så viktiga konstnärliga friheten.

Vi har i Gävle kommun varit fristad för två förföljda bildkonstnärer: Issa Touma från Syrien och Seywan Saedian från Kurdistan. Saedians skulpturer med koppling till en massaker utförd av IS och Toumas foton och filmer från krigets Aleppo har påverkat oss djupt. Båda dessa konstnärer har gjort världen lite större för oss Gävlebor genom att i sin konst förmedla egna erfarenheter, känslor och tankar. De har dessutom inspirerat med sitt starka engagemang för konst och kultur samt viljan att engagera oss Gävlebor. Det viktigaste med att vara fristad är dock att stå upp för yttrandefriheten och skapa förutsättningar för en förföljd konstnär att kunna ägna sig åt sitt skapande.

Annons

Annons

Utan ert engagemang skulle Gävle bli en betydligt kallare plats i världen!

Efter Seywan Saedians avtackning inleddes ett utvärderingsarbete inför nästa fristadsperiod för att stärka och utveckla mottagandet i framtiden. Vår utvärdering har setts som något positivt inom ICORN (International Cities of Refuge Network). På SKR:s kulturkonferens i Helsingborg mötte jag nyligen representanter från Sveriges fristäder och just vikten av att utvecklas och att lära av varandra lyftes där.

Vi i Gävle kommun är redo för nästa fristadskonstnär och det har vi meddelat ICORN. Omständigheter som vi inte kan råda över, exempelvis gästens förutsättningar och handläggningstid hos myndigheter, gör att det dröjer ännu en tid innan vi har en person hos oss. Förhoppningsvis inte så länge…

När det gäller fristadskonstnärens hemland så är det helt och hållet ICORN som ansvarar för säkerhetsbedömning och urval av de kulturskapare som är aktuella för fristadsprogrammet. Det kan bli Ukraina, men kanske mer sannolikt ett land som under längre tid har utövat förtryck mot människor som verkar för demokrati och yttrandefrihet.

Avslutningsvis vill jag tacka Liselotte och andra som så helhjärtat arbetar för solidaritet och yttrandefrihet i kulturlivet. Utan ert engagemang skulle Gävle bli en betydligt kallare plats i världen!

Helene Börjesson (MP)

Ordförande Kultur- och fritidsnämnden Gävle

Läs mer: Hela Liselotte Fluhrs debattartikel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan