Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Det är precis så naturen ska fungera

Följer åsikterna om skogen så fort jag ser eller hör något i media. Vid bränder, som kan utbreda sig över mycket stora områden blir det praktiskt taget inget kvar, även humuslagret brinner upp. Då får man höra från experthåll att det är precis så naturen ska fungera! För väldigt länge sedan när människan inte hade någon nytta av skogen, eller till och med före människans tideräkning brann det tills det av olika orsaker slocknade. Det var så det fungerade.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Ena gången är det bra, som vid bränder, andra gången är allt åt fanders om det är kalavverkning av ekonomiska skäl på en begränsad yta?"

Bild: TT

Annons

Efter bränder får man jämt höra av experter, nu har den skalbaggen, fjärilen, blomman, mossan, snigeln, fågeln, däggdjuret, etablerar sig. Det hade inte hänt utan brand. I fråga om växter så har deras frö legat i marken i gammelskogen och väntat på en brand i hundratals år, hur konstigt det än låter.

Driver man av skogen och gör ett så kallat kalhygge vaknar självutnämnda experter och riktiga experter och protesterar allt hårdare på grund av detta. Humuslagret är kvar. Första anblicken första året efter ser det inte så bra ut, år två grönskar det, år tre och framåt kommer det uppslag av olika trädarter. Fler och fler växter binder vatten. Stora däggdjur finner föda, om det sparats fröträd fungerar detta, allt kommer tillbaka och ingen skada är skedd och en ny hundraårig växtperiod är igång.

Annons

Annons

Vad bråkar vi om egentligen? Ena gången är det bra, som vid bränder, andra gången är allt åt fanders om det är kalavverkning av ekonomiska skäl på en begränsad yta? Sluta lyssna på EU och miljöknuttarna.

Förstår att skogsägaren kliar sig på huvudet

Annons

Annons

Till toppen av sidan