Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Inse att det blir dåligt resultat när man kör solorace

Läser i Din Lokaltidning för vecka 22 att Sandvikens kommun inte går vidare med Murgårdsskolan. Artikeln klargör att kunskapsnämnden är oenig om hur framtidens skola ska utformas, och då gör jag nedanstående reflektion:

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Nu har sossarna tillsammans med Centern och Liberalerna förslösat fyra viktiga år för skolans utveckling i Sandviken."

Bild: Sofia Lööf

Annons

Nu har sossarna tillsammans med Centern och Liberalerna förslösat fyra viktiga år för skolans utveckling i Sandviken. Först missfostret Skola 2025 – utredningen som presenterades 2018. Den var så undermålig och blev så starkt kritiserad av medborgarna, att S, L och C inte vågade gå vidare med den, varvid den gömdes undan.

Sedan kom nästa missfoster, Skolhusplanen, som också gjordes ned av medborgarna. Det togs något konstigt beslut om den i kommunfullmäktige, men avsikten var uppenbarligen att till största delen gömma den utan att tappa ansiktet. Gemensamt för dessa utredningar var bland annat satsning på storskolor, trots att medborgarna inte vill ha det.

Nästa desperata försök blev en förstudie om var skolor skulle kunna placeras. Detta borde ha varit ett inledande steg i utredandet av framtidens skolverksamheter, men i Sandviken börjar man bakifrån! Nu siktar man på att utan riktiga utredningar införa storskolor med cirka 1 000 respektive 1 600 elever. Utan att väcka nya protester genom att mer i tysthet smyga in en storskola i taget, så räknar man med att de samlade protesterna blir mindre.

Annons

Annons

Kännetecknande för sossarnas agerande (L och C tiger och samtycker) är att de kör sitt eget race och undviker så mycket som möjligt och lite till att enligt kommunallagens principer låta övriga partier delta i utredningar och framtagande av beslutsunderlag.

Hur har det blivit så här? Jo, valresultatet 2018 gav S 35 procent, C åtta procent och L sju. De övriga partierna fick resultat mellan S och C. Av resultatet kan alla förstå att väljarmajoriteten inte har gett något parti rätten att utöva majoritetspolitik och alla partierna meddelade väljarna före valet att de var självständiga. Men eftersom S, trots att de inte fick väljarmajoritetens förtroende, anser att de som största parti ändå har kompetens för och ensamrätt till makten i kommunen, så köpte de lojaliteterna av L och C i utbyte mot kommunalrådsposter och ordförandeposter till dessa kommunalråds nära anhöriga. Poster som C och L inte var berättigade till genom valresultatet! C och L blev lojala och ställer upp på det mesta från S.

Resultatet av kapningen av makten avslöjar mycket väl att trion inte klarar av att hantera kommunen och då främst skolfrågorna på egen hand. Se även hur det blev med Storviksbadet! De måste inse att det blir ett dåligt resultat när man ska köra solorace och inte låta alla partier få insyn i och delta i utredningar, med mera.

Annons

Arvodena för kommunalråden från C och L har genom samgåendet, utöver oppositionsrådsarvodet på 26169 kr/mån baserat på valresultatet, med pengar från S höjts med 16731 kr/mån (200 772 kr/år!) till 42 900 kr/mån? De har avtalat, att S avstår dessa pengar=23,4 procent av ett riksdagsmannaarvode, till dessa kommunalråd. Motivering? De har ju inte något utökat ansvar. Tankar….

Olov Göransson, Moderat

Annons

Annons

Till toppen av sidan