Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Nu får vi ordning på E4:an

Vi måste en gång för alla få till stånd en fyrfilig E4:a genom hela länet. Från sträckan Gävle-Söderhamn till den livsfarliga sträckan mellan Kongsberget och Gnarp där människor mister livet i svåra olyckor.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Patrik Stenvard (M), regionråd i opposition och Alexander Hägg (M), regionråd i opposition.

Bild: Arkivbild

Annons

När vi i våras beslutade om länsplanen för regionen, som styr vilka infrastruktursatsningar som görs i länet, lade vi moderater fram ett förslag som innebar att en fyrfilig E4:a kunde bli verklighet. Detta genom att regionen går in och medfinansierar byggandet. Den styrande majoriteten bestående av S C V och MP röstade nej till det förslaget och därmed nej till en fyrfilig E4:a genom hela länet vilket är olyckligt. De prioriterar istället milslånga cykelvägar som ytterst få kommer att cykla på.

Annons

Annons

Det är också tydligt att den S-ledda majoriteten inte lyckats påverka regeringen till några vägsatsningar i Gävleborg i den nationella planen. Vi får nu, äntligen, de utlovade satsningarna på Kringlan i Gävle på Ostkustbanan. Det är bra, men det räcker inte att bara satsa på järnvägar och cykelvägar när vi i Gävleborg har landets sämsta vägar.  Vi är ett stort län med långa avstånd där det inte går att åka tåg eller cykla överallt, vi är beroende av vägar med god standard.

E4:an är en viktig sträcka som knyter ihop länet och där stora mängder gods och människor fraktas varje dag. Det skulle kunna vara en riktig pulsåder som bidrar till länets utveckling, nu är den istället en stoppkloss där blåljusfordon, privatpersoner och gods sitter fast i köer. Köer som i värsta fall orsakas av olyckor men också för att vägen i dag är underdimensionerad för den mängd trafik som trafikerar den. Under storhelger som påsk och jul råder sedan några år tillbaka omkörningsförbud från Gävle upp till Tönnebro då ett körfält stängs av. Det är inte värdigt en Europaväg att inte kunna utnyttja till fullo under årets största reshelger.

Det måste inte vara så här. Vi moderater kommer att fortsätta jobba för en fyrfilig väg genom hela länet. Nu får vi ordning på E4:an!

Patrik Stenvard (M)

Regionråd i opposition

Alexander Hägg (M)

Regionråd i opposition

Annons

Annons

Till toppen av sidan