Annons

Annons

Annons

Ridsport

Debatt
Ge ridsporten bättre förutsättningar

I forskningen är det belagt sedan länge att djur och natur har stora och direkta effekter på människors hälsa. Vi blir lugnare, lyckligare och mer harmoniska av att vara nära djur och natur. Sveriges unika allmänna ridskolekultur har gett många unga, särskilt tjejer, möjligheten att växa upp och omge sig med hästar, ridsport och föreningsliv, utan att själva behöva stå med alla de kostnader som egen häst ger upphov till. 

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi har själva vuxit upp i den miljön och tillbringat otaliga timmar i stallet; ryktat, ridit, utfodrat, sopat i stallgången, sällskapat favoritponnyn med sitt kvällshö och funnit en stark gemenskap med andra hästvänner. Det har format oss och våra liv och värderingar, precis som det formar tusentals unga varje år i vårt avlånga land. Många är de unga kvinnor som fått de allra bästa ledarskapsvärderingarna från ridskolan, där du ska få ett halvt ton häst att göra som du vill, och där det krävs att du samarbetar med många andra två- och fyrbenta i stallet.

Tinka Bell som lär många Gävlebor att rida hos Gävle Ryttarsällskap. Foto: Helene Börjesson

Bild: Privat

Annons

I Gävle växer ridsporten som i resten av landet. Vi har tre större ridskolor med gedigen historia och fantastiska tävlingsresultat som inspirerar. Vi har satsat på ridsporten i Gävle med exempelvis Gävle Ponnyklubbs anläggning i Skogmur och vi arbetar aktivt för en jämlik fördelning av stöd till idrotten. Det är vi stolta över! Däremot har exempelvis Gävle Ryttarsällskap sedan länge vuxit ur sina lokaler. Därför vill vi från Miljöpartiet att: 

Annons

Kommunen finansierar en ny detaljplan där vi snabbutreder hur anläggningen kan utvecklas så att fler barn och unga ska kunna rida och umgås med hästar. Området är inte okomplicerat för en större ridanläggning, men vi behöver komma fram till hur ett större stall för att klara nya djurskyddsregler samt ett nytt ridhus för fler unga ryttare kan möjliggöras.

Ett investeringsstöd ges för att klimatanpassa anläggningen eftersom de ålderdomliga lösningar klubben har i dag tar medel från kärnverksamheten när det leder till höga energi- och vattenkostnader. 

En förändring och utökning av fritidsgårdsstöden genomförs så att även ridskolor kan ta del av dem. Hundratals tjejer har ridskolan som sin fritidsgård, då bör också ridskolorna ha möjlighet att anställa engagerade vuxna för att finnas där för de unga. 

En satsning på mer umgänge med hästar och ridning för barn och unga med NPF-diagnos eller fysisk funktionsvariation genomförs. Vi vet att umgänge med hästar är ett unikt sätt att öka välbefinnandet, det vill vi se fler som får uppleva och känna sig stärkta av. 

Annons

I tider av oro och klimatångest tror vi särskilt mycket på att skapa ännu bättre förutsättningar för vårt lokala föreningsliv; för upplevelser på hemmaplan, för gemenskap bland barn tillsammans med trygga vuxna inom såväl kulturens som idrottens och friluftslivets värld och för ökad kännedom om djur och natur. Allt det kan ridsporten erbjuda och därför behöver förutsättningarna bli bättre!

Helene Börjesson, ordförande kultur- och fritidsnämnden

Therese Metz, kommunalråd

Miljöpartiet de gröna Gävle

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan